HPE Aruba: behoefte aan Network-as-a-Service stijgt

25-01-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

HPE Aruba: behoefte aan Network-as-a-Service stijgt

In een tijd dat IT-leiders hun infrastructuur en netwerk-setup herevalueren om in te toekomst beter te kunnen reageren op veranderende omstandigheden, blijkt dat er een groeiende interesse is voor het Network-as-a-Service-model (NaaS). Dit is een belangrijke conclusie uit nieuw onderzoek van Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise.

Bij NaaS is er sprake van totale ontzorging van de netwerkinfrastructuur en het netwerkbeheer tegen vaste, schaalbare kosten (bv. per maand). Door alle aspecten rondom de infrastructuur en het beheer van het netwerk uit te besteden - waaronder het zorgen voor de juiste netwerk- en beveiligingscomponenten, het uitvoeren van updates, 24/7 monitoring en lifecycle management - biedt het netwerk altijd de juiste basis om de ambitie van de organisatie te kunnen realiseren. Gebruikers betalen daarbij alleen voor de componenten die ze daadwerkelijk afnemen. Uit onderzoek van Aruba blijkt dat deze service inmiddels als een serieuze optie wordt gezien door 87% van de Nederlandse bedrijven.

Voordelen van NaaS
Een van de belangrijkste redenen voor de groeiende interesse in NaaS, blijkt financiële efficiëntie te zijn. Bijna driekwart (71%) van de Nederlandse respondenten verwacht namelijk dat NaaS hen helpt om de operationele kosten te verlagen. Daarnaast denkt 63% dat het een verplaatsing van CapEx naar OpEx kan faciliteren. Andere verwachte voordelen van het gebruik van NaaS zijn betere schaalbaarheid en optimale security.

Verder geeft meer dan driekwart (78%) van de Nederlandse bedrijven aan dat 24/7 toegang tot een helpdesk een belangrijke reden is voor hun interesse in NaaS. 69% ziet het zelfs als potentiële game changer in de manier waarop activiteiten beheerd worden. Ook verwacht meer dan de helft (61%) van de respondenten dat NaaS meer tijd vrijmaakt voor innovatie en strategische initiatieven.

Barrière voor succes
De behoefte aan NaaS is duidelijk. Helaas is de weg naar NaaS-implementatie minder helder. In eerste instantie lijken interne processen daarbij het probleem te zijn. Zo zijn de meest genoemde zorgen van IT-leiders over NaaS de tijd die het zou kosten om te migreren (56%) en compliance met interne procurement (53%). Maar ook het begrip van NaaS als concept lijkt een barrière te vormen. Terwijl 100% van de IT-leiders aangeeft bekend te zijn met NaaS als term, zegt bijna de helft van de Nederlandse respondenten (52%) dat zij niet zeker weten of zij de voordelen van NaaS goed begrijpen. Slechts 26% geeft aan dat zij volledig begrijpen wat NaaS is.

Dit gat in kennis is ook duidelijk te zien in de perceptie van de mogelijkheden met NaaS. 38% van de Nederlandse IT-leiders ziet NaaS op dit moment als een gevestigde en haalbare oplossing. De overige respondenten zien het als een concept dat nog op zoek is naar een markt (49%) of een concept in zijn beginfase (13%).

“De behoefte aan flexibiliteit in netwerkbeheer zijn groter dan ooit”, zegt Morten Illum, Vice President, EMEA van Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise. “We weten dat NaaS de flexibiliteit kan bieden die bedrijven nodig hebben bij het herstellen en oplossen van issues met betrekking tot security, schaalbaarheid, budgetten en personeelsbeperkingen. Om het potentieel van NaaS te ontgrendelen moeten bedrijven zich echter eerst focussen op het overbruggen van het gat tussen awareness en kennis alvorens zij overgaan tot implementatie.”

Om het volledige onderzoek te bekijken, bezoek dan deze website

Methodologie
Coleman Parkes ondervroeg 5.400 senior beslissers in EMEA, waarvan 180 uit Nederland, die verantwoordelijk zijn voor de IT- en cloudstrategie voor hun organisatie. Het onderzoek werd uitgevoerd via een online onderzoek tussen mei en augustus 2021. De steekproef omvatte organisaties variërend van 500+ werknemers tot 5.000+ werknemers.

Terug naar nieuws overzicht