IT-systemen Belastingdienst niet klaar voor lager btw-tarief groente en fruit

25-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IT-systemen Belastingdienst niet klaar voor lager btw-tarief groente en fruit

Kabinetsplannen voor het verlagen van de btw op groenten en fruit wordt op de lange baan geschoven. De IT-systemen van de Belastingdienst kunnen niet overweg met de aanpassing.

Een btw-verlaging voor groente en fruit is bedoeld als stimulans voor gezond eten. Vaak is ongezond eten nu nog goedkoper dan gezond eten. De btg-verlaging moet bijdragen aan een betere balans. Het kabinet wil hiervoor een extra belastingtarief creëren, dat naast de tarieven van 21% en 9% btw komt te staan.

Het doorvoeren van deze wijziging is echter niet mogelijk gedurende deze kabinetsperiode. De Telegraaf meldt dat IT-systemen van de Belastingdienst niet overweg kunnen met een extra btw-tarief.

Eerdere waarschuwing van Belastingdienst

Opvallend is dat de Belastingdienst in juli al waarschuwde dat zijn IT-systemen niet overweg kunnen met een derde btw-tarief. Deze waarschuwing volgde op een initiatiefnota uit februari 2021 van toenmalig D66-Kamerlid Antje Diertens. Zij pleitte voor het afschaffen van de btw op groente en fruit.

Dit is volgens toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis echter niet mogelijk, aangezien Europese regelgeving een minimum btw-tarief van 5% op goederen vereist. Blokhuis meldde toen al dat de IT-systemen van de Belastingdienst geen ruimte bieden voor een derde btw-tarief van 5% en het btw-tarief daarom niet op korte termijn aangepast kon worden.

Terug naar nieuws overzicht
Software