Ruim veertig procent meer cyberdreigingen geblokkeerd door Trend Micro

28-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ruim veertig procent meer cyberdreigingen geblokkeerd door Trend Micro

De threat intelligence-infrastructuur Smart Protection Network (SPN) van Trend Micro blokkeerde in 2021 meer dan 94,2 miljard cyberdreigingen die gericht waren op consumenten, overheden en zakelijke klanten. Dit is een toename van 42% in het aantal detecties ten opzichte van 2020. In de eerste helft van 2021 blokkeerde Trend Micro 41 miljard dreigingen, maar in de tweede helft van 2021 waren dat er nog 53 miljard meer.

De dreigingen werden gedetecteerd door meer dan vijf biljoen threat queries, een toename van 36% op jaarbasis ten opzichte van 2020. Trend Micro’s SPN gebruikt meer dan 250 miljoen sensoren over het breedste aanvalsoppervlak wereldwijd om organisaties en individuen sneller en proactief te beschermen.

“Trend Micro detecteert dreigingen op endpoints, mobiel, servers, IoT/IIoT, thuisnetwerken, messaging, corporate netwerken, web- en cloudomgevingen”, zegt Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro. “Dit getuigt van onze voortdurende inspanningen om de bescherming van aanvalsoppervlakken uit te breiden en onze geavanceerde detectie-technologieën te verbeteren die zijn ingezet voor 500.000 commerciële en overheidsorganisaties en miljoenen consumenten. Het benadrukt daarnaast de toenemende dreiging van kwaadaardige actoren, zoals we hebben beschreven in ons 2022 predictions-rapport.”

Minder ransomware geblokkeerd

Ondanks een enorme toename in het aantal detecties van cyberdreigingen tussen 2020 en 2021, blokkeerde Trend Micro 66% minder ransomware-aanvallen in die periode. Dit ondersteunt de theorie dat deze aanvallen steeds gerichter worden ingezet. Een andere factor die bijdraagt aan deze afname is dat meer aanvallen in een vroeg stadium al geblokkeerd worden, voordat zij malware kunnen inzetten. In 2021 werden meer dan 14 miljoen aanvallen proactief gestopt voordat zij schade konden veroorzaken.

Security teams moeten volgens Trend Micro voorbereid zijn op een nieuwe aanvalsgolf in 2022. Het bedrijf voorspelt dat IoT-systemen, wereldwijde supply chains, cloudomgevingen en DevOps-functies het dit jaar vaker doelwit zullen zijn van cybercriminelen. Om in 2022 om te kunnen gaan met een toenemend cyberrisico, zijn verbeterde op risico gebaseerde patching, XDR, server hardening, Zero Trust, netwerkmonitoring en een DevSecOps-aanpak cruciaal.

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security