Kamerleden willen opheldering over gebruik Chinese douanescanners

Kamerleden willen opheldering over gebruik Chinese douanescanners

27-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kamerleden willen opheldering over gebruik Chinese douanescanners

CDA-Kamerleden Hilde Palland, Inge van Dijk en Mustafa Amhaouch willen van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid opheldering over het gebruik van Chinese douanescanners op Schiphol en in de Rotterdamse haven. Zij willen onder meer weten over de ministers kunnen uitsluiten dat de Chinese overheid toegang heeft tot de scanners en data die hiermee worden verzameld.

Het gaat concreet om scanners van het Chinese bedrijf Nuctech. Deze worden op grote schaal in de Europese Unie (EU) gebruikt; 26 van de 27 EU-lidstaten zetten de apparaten in. De Kamerleden willen onder meer weten of de ministers dit zorgwekkend vinden.

Veiligheidseisen

Ook willen de Kamerleden weten welke nationale en Europese eisen voor producten en diensten op het gebied van veiligheid en/of informatiedelen de douanescanners moeten voldoen. En in hoeverre de apparatuur van Nuctech aan deze eisen voldoet. Ook willen de Kamerleden weten welke instantie de apparatuur certificeert en hierop toezicht houdt.

Palland, Van Dijk en Amhaouch vragen ministers Adriaansens, Schreinemacher en Yesilgöz-Zegerius of zij kunnen bevestigen van Nuctech banden onderhoudt met de Chinese overheid. En of het klopt dat Nuctech bij aanbestedingen zich 'bedient van lage biedingen, goedkope onderhoudscontracten en gunstige (staats)leningen'. Ook willen zij weten in hoeverre de aanbiedingen van Nuctech bij aanbestedingen in Nederland zijn getoetst op abnormaal lage aanbiedingen op basis van de Aanbestedingswet. En wat de uitkomst was van deze toetsing.

Dumping

De CDA-Kamerleden wijzen erop dat Nuctech in het verleden door de Europese Commissie is bestraft voor 'dumping'. Deze term omschrijft een praktijk waarbij bedrijven producten tegen zeer lage prijzen op de Europese markt verkopen.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security