Open Dutch Fiber en VolkerWessels Telecom voorzien huishoudens van glasvezel

28-01-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Open Dutch Fiber en VolkerWessels Telecom voorzien huishoudens van glasvezel

Open Dutch Fiber (ODF) en VolkerWessels Telecom hebben een overeenkomst gesloten voor de verglazing van ruim 500.000 huishoudens in Nederland. Naast dat VolkerWessels Telecom in opdracht van ODF de glasvezelnetwerken ontwerpt en bouwt, neemt de organisatie ook het beheer van de netwerkverdeelcentrales en de passieve infrastructuur daaronder op zich. Dit gebeurt vanuit het eigen Netwerk Operations Centre (NOC) in Lieren. Voor dit beheer is tussen VolkerWessels Telecom en ODF een tweede overeenkomst gesloten.

Verglazen van Rotterdam-Alexander en Leidschendam-Voorburg

De uitvoering van de eerste twee projecten is inmiddels in volle gang in de randstedelijke gebieden Rotterdam-Alexander en Leidschendam-Voorburg. Het voornemen is om in het stadsdeel Rotterdam-Alexander glasvezel naar zo’n 43.000 woningen en acht netwerkverdeelcentrales, ofwel PoP’s (Points of Presence) aan te leggen. In de gemeente Leidschendam-Voorburg gaat het om ongeveer 38.000 woningen en zeven PoP’s.

PoP glasvezelcentrales

PoP’s vormen een belangrijk onderdeel van de glasvezelnetwerken. Vanuit deze verdeelpunten worden de glasvezelverbindingen naar de woningen gemaakt. Het proces van bouw tot aan beheer van de PoP’s wordt bijna volledig uitgevoerd door VolkerWessels-ondernemingen. Westo Prefab Betonsystemen maakt de afgemonteerde glasvezelgebouwen, terwijl VolkerWessels Telecom de inrichting, aanleg en beheer van de glasvezelgebouwen doet.

“Wij kijken ernaar uit om samen met ODF toekomstvaste telecomnetwerken aan te leggen in stedelijke gebieden. Deze netwerken zijn namelijk onmisbaar voor steden om uitdagingen op het gebied van onder andere milieu, mobiliteit en veiligheid aan te gaan,” vult Niels Kamphuis, directeur FttX bij VolkerWessels Telecom aan. “VolkerWessels Telecom vervult voor ODF de rol van volwaardige turn-key aannemer. Dit geeft ons de mogelijkheid onze jarenlange ervaring in de telecommarkt met innovatieve oplossingen en technische professionals te combineren.

Terug naar nieuws overzicht