Redactie - 31 januari 2022

Databeveiliging en privacy in de wereld van hybride werken

Databeveiliging en privacy in de wereld van hybride werken image

Afgelopen week vond op 28 januari de 16e editie van Data Protection Day plaats. Sinds deze dag in 2007 in het leven werd geroepen, is het technologische landschap door de komst van cloud volledig veranderd. Wie kon toen voorspellen dat software de wereld zou regeren?

Het bedrijfsleven is van on-premises netwerken en masse overgegaan naar cloud-omgevingen met een wildgroei aan endpoints als gevolg. Het “bedrijfsnetwerk zonder grenzen” is daarmee gemeengoed geworden.

Hybride en multi-cloudomgevingen vereisen andere securitymaatregelen dan on-premises netwerken. De beveiliging verplaatst zich van fysieke grenzen naar een data-gedreven model dat op afstand werknemers. Want niet het kantoor, maar werknemers vormen de grenzen van de organisatie. Het is daarbij belangrijk hun privacy te borgen, om het vertrouwen in de organisatie hoog te houden. Daarom is regelgeving zoals de AVG opgezet - om organisaties verantwoordelijk te stellen voor privacybescherming en databeveiliging.

De bittere strijd om data

Het is inmiddels helder dat data en privacy in het bedrijfsleven wordt bedreigd. Datalekken en -diefstal zijn mede door de ransomwaregolf aan de orde van de dag, en het zou voor ieder securityteam dus meer dan ooit een prioriteit moeten zijn om gegevens binnen de organisatie veilig te houden. Zij kunnen daar de basis voor leggen door zichzelf een aantal cruciale vragen te stellen:

  • Wat is mijn belangrijkste data en wordt deze goed genoeg beschermd en gecontroleerd?
  • Zijn er meerdere verdedigingslinies die mijn gegevens beschermen (diepteverdediging)?
  • Hoe dicht zitten de beveiligingscontroles op de gegevens?
  • Hoe goed is toegang beschermd buiten de muren van de organisatie?
  • Worden de beperkte middelen aan de juiste dingen besteed (risicomanagement)?

De antwoorden op deze vragen maakt het mogelijk de basisbeveiliging te schalen naar de behoeften van de organisatie.

Zichtbaarheid als uitgangspunt

Zichtbaarheid in de gehele IT-stack geeft teams meer inzicht in alle op het netwerk aangesloten systemen en endpoints. Buiten de muren van de organisatie kan de benodigde zichtbaarheid worden gerealiseerd met behulp van DDI (DNS, DHCP en IPAM), een technologie die al geïmplementeerd is zodat apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Ruim 90 procent van de malware dringt binnen via DNS (de eerste D in DDI). DDI helpt om beveiligingsgaten te ontdekken in andere tools zoals firewalls, antivirus-programma's en SIEM's. DDI zorgt zo voor meer zichtbaarheid van de ‘blinde vlekken’ in je online netwerkbeveiliging, zodat je mogelijke kwetsbaarheden beter in kaart kunt brengen - een belangrijke stap richting meer controle in gedistribueerde netwerken.

Geen vertrouwen

De verdediging van een cloud-first netwerk vereist natuurlijk meer dan zichtbaarheid. Daarnaast is ook een Zero Trust-beveiligingsmodel nodig om een netwerk buiten on-premisesmaatregelen te beschermen. Zero Trust is dé manier om data locatie-onafhankelijk te beveiligen. Dit komt doordat het uitgangspunt van dit model is dat het netwerk al gecompromitteerd is. Bij voorbaat worden daarom verschillende lagen in beveiligingstechnologieën aangebracht voor diepteverdediging.
 
Het Zero Trust-model geeft toegang tot gegevens, apps en apparaten op basis van de identiteit van een gebruiker en hun minimaal vereiste toegang. Hiervoor is een nauwkeurige inventarisatie van zowel gebruikers als apparaten nodig. Deze inventarisatie is nodig om accurate en actuele gegevens te verkrijgen. Deze inzichten versnellen het onderzoek naar en verhelpen van bedreigingen. Daarnaast optimaliseert het de prestaties van het gehele beveiligingsecosysteem.
 
Data Protection Day creëert het nodige bewustzijn voor het werk dat beveiligingsteams iedere dag verrichten om hun organisaties te beschermen. Doen ze hun werk niet, en laten ze beveiligingsgaten open, dan riskeert een organisatie niet alleen hoge boetes, maar komt ook de privacy van klanten en medewerkers in gevaar. Dit kan ervoor zorgen dat je nóg iets zeer kostbaars kwijtraakt: vertrouwen. Groeiende bedrijfsnetwerken in een tijd van hybride werken zorgen voor nieuwe bedreigingen, maar door te investeren in goede beveiligingsmaatregelen kunnen organisaties zichzelf, hun klanten en collega’s beschermen. En dat is waar beveiligingsteams dag in dag uit aan werken.

Door: Ed Hunter (foto), CISO van Infoblox

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!