Wouter Hoeffnagel - 02 februari 2022

Subsidie voor onderzoek naar digitale inclusiviteit onder de armoedegrens

Subsidie voor onderzoek naar digitale inclusiviteit onder de armoedegrens image

Onderzoekers van het Centrum voor digitale inclusie van de Universiteit Twente ontvangen de komende vier jaar subsidie van het ING Nederland fonds. De subsidie is bedoeld voor meer onderzoek naar een aanpak die mensen met weinig financiële mogelijkheden in staat stelt om digitaal mee te doen en zo hun maatschappelijke positie te verbeteren.

De wereld om ons heen digitaliseert razendsnel. Het internet biedt veel kansen om stappen vooruit te zetten. Qua werk, sociale contacten, onderwijs of gezondheid. Zeker nu in coronatijd. Echter, voor mensen die minder tot hun beschikking hebben is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben niet altijd de middelen of mogelijkheden om van de digitale infrastructuur gebruik te kunnen maken. Terwijl zij hier juist relatief veel van zouden kunnen profiteren. Onderzoek moet tot een aanpak leiden voor het verbeteren van de maatschappelijke positie van deze groep.

'Internetgebruik weerspiegelt sociaaleconomische ongelijkheid'

Digitale inclusie is een belangrijk onderwerp in onze hedendaagse samenleving. Het kan een breed scala aan positieve uitkomsten opleveren. Online interacties kunnen bijvoorbeeld leiden tot het vinden van werk, het volgen van een opleiding, een gezonder leven, een verbeterde financiële situatie of het leggen of versterken van contacten.

Volgens prof. Dr. Alexander van Deursen, hoogleraar communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente en oprichter van het Centrum voor digitale inclusie, blijkt echter dat internetgebruik de groeiende sociaaleconomische ongelijkheid weerspiegelt. "De middelen die wij tot onze beschikking hebben, denk aan geld, een netwerk, gezondheid, of opleidingsniveau, hebben invloed op de manier waarop internet wordt gebruikt. Hoe minder middelen een mens heeft des te minder hij profiteert van internet. Mensen die toch al in kwetsbare posities verkeren worden zo nog verder benadeeld", aldus Van Deursen.

Digitale inclusie bij armoedebestrijding

In Nederland leeft ongeveer één miljoen mensen al vier jaar of langer onder de lage-inkomensgrens en kampt maar liefst één op de vijf mensen met betalingsproblemen. De verwachting is dat deze groep fors zal toenemen. Gezien de omvang van de problematiek bestaan er diverse (publieke) initiatieven die erop gericht zijn armoede te bestrijden. Hierbij is volgens het centrum echter weinig aandacht voor digitale inclusie, terwijl internet juist voor deze mensen veel voordelen op kan leveren.

"Digitalisering gaat razendsnel en veel mensen zien daar het voordeel van in. Hoewel we in Nederland tot de top van Europa behoren wat betreft internet toegang, is het ook belangrijk stil te staan bij wat de impact is als mensen niet digitaal mee kunnen doen. Het ING Nederland fonds zet zich in voor een Nederland waarin iedereen digitaal en financieel zelfstandig is. Het Centrum voor digitale inclusie van de Universiteit Twente is hier al volop mee bezig. Met deze gezamenlijke investering zetten we in op het vinden van een effectieve aanpak", aldus Kirsten Ottens, directeur ING Nederland fonds.

Verloop van het onderzoekstraject

Het doel van het onderzoek is tweeledig. Enerzijds wil het centrum onderzoeken hoe mensen met een laag inkomen kunnen profiteren van de mogelijkheden die internet biedt, waardoor zij hun maatschappelijke positie kunnen verbeteren. Het gaat hierbij om mensen die met een laag inkomen een gezin moeten onderhouden en te weinig financiële mogelijkheden hebben voor minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen als eten of een goede woning. De betrokken onderzoekers gaan de komende vier jaar vaststellen waar de belangrijkste behoeften liggen bij deze doelgroep. Hier gaat het vooral over de uitdagingen in termen van economisch, cultureel, sociaal en persoonlijk welzijn, maar ook over belemmeringen in termen van motivatie, materiële toegang, vaardigheden en gebruik.

Het tweede doel is om met behulp van de resultaten een integrale interventie te ontwerpen. In feite een wetenschappelijk onderbouwde aanpak waarmee publieke initiatieven die armoede en digitale inclusie nastreven worden ondersteund. Deze integrale interventie wordt in het traject toegepast en op effectiviteit beoordeeld. Uitgangspunt is dat de interventie als standaard kan gaan gelden voor beleid ten aanzien van digitale inclusie. Om dit te toetsen worden zowel organisaties die met achterstandsgroepen werken om sociale problemen aan te pakken als organisaties die digitale inclusie nastreven betrokken bij het onderzoek.

De tussentijdse bevindingen van het onderzoek worden regelmatig gedeeld op de website van het Centrum voor digitale inclusie. Aan het einde van het traject schrijven de onderzoekers een uitgebreid eindrapport.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!