Organisaties geven over drie jaar meer dan de helft van IT-uitgaven naar de cloud

09-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Organisaties geven over drie jaar meer dan de helft van IT-uitgaven naar de cloud

De IT-uitgaven van ondernemingen aan public cloud computing, binnen adresseerbare marktsegmenten, overstijgen in 2025 de uitgaven voor traditionele IT. Tegen 2025 is 51% van de IT-uitgaven in deze vier categorieën verschoven van traditionele oplossingen naar de openbare cloud, ten opzichte van 41% in 2022. Bijna tweederde (65,9%) van de uitgaven aan applicatiesoftware zal worden besteed aan cloudtechnologieën in 2025, een stijging van 57,7% in 2022.

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner op basis van zijn cloud shift-onderzoek. Dit onderzoek omvat alleen die zakelijke IT-categorieën die kunnen overstappen naar de cloud binnen de markten voor applicatiesoftware, infrastructuursoftware, bedrijfsprocesservices en systeeminfrastructuur. "De verschuiving naar de cloud is de afgelopen twee jaar alleen maar versneld door COVID-19, toen organisaties reageerden op een nieuwe zakelijke en sociale dynamiek", zegt Michael Warrilow, research vice president bij Gartner. "Technologie- en serviceproviders die zich niet aanpassen aan het tempo van de cloudverschuiving, lopen een toenemend risico om verouderd te raken of - in het beste geval - verbannen te worden naar markten met een lage groei."

Groei in traditionele markten aanzienlijk lager dan in de cloud

In 2022 maakt het traditionele aanbod 58,7% van de adresseerbare omzet uit (zie figuur 1), maar de groei in traditionele markten is naar verwachting veel lager dan in de cloud. De vraag naar integratiemogelijkheden, flexibele werkprocessen en composable architectuur zal een voortdurende verschuiving naar de cloud stimuleren, aangezien langetermijninitiatieven voor digitale transformatie en modernisering naar 2022 worden vervroegd. Technologieproductmanagers moeten de cloudverschuiving gebruiken als maatstaf voor marktkansen.

gartner-verschuiving-cloudmarkt-2019-2025.jpg

In 2022 staat volgens Gartner meer dan $ 1,3 biljoen aan IT-uitgaven voor ondernemingen op het spel bij de verschuiving naar de cloud. Dit bedrag groeit naar bijna $ 1,8 biljoen in 2025. De voortdurende verstoring van IT-markten door cloud wordt versterkt door de introductie van nieuwe technologieën, waaronder gedistribueerde cloud. Velen zullen de scheidslijn tussen traditioneel en cloudaanbod verder doen vervagen.

Cloudverschuiving verder versnellen

Enterprise-adoptie van gedistribueerde cloud heeft het potentieel om de cloudverschuiving verder te versnellen. Zo bracht het openbare cloudservices naar domeinen die voornamelijk niet-cloud waren, wat de adresseerbare markt uitgebreidt. Organisaties evalueren het vanwege het vermogen om te voldoen aan locatiespecifieke vereisten, zoals gegevenssoevereiniteit, lage latentie en netwerkbandbreedte.

Om te profiteren van de verschuiving naar de cloud, raadt Gartner aan dat technologie- en serviceproviders zich richten op segmenten waar de verschuiving het meest agressief plaatsvindt. Ook adviseert Gartner te zoeken naar nieuwe snelgroeiende cloudmogelijkheden. Infrastructuurgerelateerde segmenten hebben bijvoorbeeld een lagere cloudpenetratie en groeien naar verwachting sneller dan segmenten zoals bedrijfsapplicaties die al sterk zijn doorgedrongen. Aanbieders moeten zich ook richten op specifieke persona's, adoptieprofielen en use cases met go-to-market-initiatieven.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud