Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2022

Nederlandse gemeenten heroverwegen gebruik camera's Hikvision en Dahua

Nederlandse gemeenten heroverwegen gebruik camera's Hikvision en Dahua image

Verschillende gemeenten gaan het gebruik van camera's van de Chinese merken Hikvision en Dahua heroverwegen. De camera's zijn omstreden wegens zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen.

Onlangs bleek uit onderzoek van de NOS dat in ruim vijftig Nederlandse gemeenten gebruik wordt gemaakt van camera's van Hikvision en Dahua. Dit is opvallend, aangezien er zorgen bestaan over onder meer de veiligheid. Gevreesd wordt dat achterdeurtjes in de camera's misbruikt kunnen worden voor spionage. Daarbij moet worden opgemerkt dat een dergelijke achterdeur in de praktijk nooit is aangetroffen in de software van Hikvision en Dahua. Ook worden de partijen in verband gebracht met mensenrechtenschendingen.

Onder meer om Den Haag, Goeree-Overflakkee, Helmond, Hilvarenbeek, Vaals en Zutphen overwegen de camera's niet langer te gebruiken. De gemeente Waalwijk meldt al langer van plan te zijn de camera's in de ban te doen. Borsele, Druten en Scherpenzeel stoppen met het gebruik van de apparaten.

'Niet in handen van de Chinese staat'

Dahua wees in een eerdere reactie erop een privaat bedrijf te zijn en niet in handen te zijn van de Chinese staat. Het bedrijf meldt uitgebreide maatregelen te nemen voor het beschermen van data van klanten. Het bedrijf wijst directe of indirecte betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in welk land dan ook van de hand.

Hikvision meldt alle berichten over mensenrechten 'zeer serieus' te nemen en zijn verantwoordelijk te nemen voor het beschermen van mensen en bezittingen. Ook zegt het bedrijf in te zetten op het verdedigen van het recht op privacy en cybersecurity 'zeer serieus' te nemen. "Al onze producten worden ontwikkeld en geproduceerd met cybersecurity en privacy in gedachten. We zijn standvastig in onze missie om de veiligheid voor iedereen te vergroten", meldt het bedrijf aan de NOS.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!