Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2022

Stichting ICAM stelt deadline aan minister Kuipers vanwege GGD-datalek

Stichting ICAM stelt deadline aan minister Kuipers vanwege GGD-datalek image

Stichting ICAM wil dat ministerie Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) binnen acht weken met een oplossing komt voor de gedupeerden van het datalek dat begin vorig jaar bij de GGD ontstond. Indien een dergelijke oplossing uitblijft stapt de stichting naar de rechter.

Voormalig Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug en advocaat Douwe Linders werken via stichting ICAM aan een collectieve claim. Zij willen namens alle 6,5 miljoen gedupeerden een schadevergoeding ontvangen voor het datalek bij de GGD. Begin vorig jaar bleek dat medewerkers van de GGD persoonlijke informatie uit GGD-systemen exporteerden en online verhandelden.

Schadevergoeding

De stichting wil een schadevergoeding van 500 euro voor alle mensen van wie gegevens in de GGD-systemen stonden. Voor personen waarvan aantoonbaar gegevens zijn gestolen eist de stichting een schadevergoeding van 1.500 euro.

"We krijgen schrijnende verhalen binnen van deelnemers die gewoon zien dat hun gegevens door dit datalek misbruikt worden en doodsbang zijn voor de problemen die ze daardoor krijgen. De overheid neemt dit gewoon niet serieus!”, zegt Oosenburg tegen het AD. Oosenburg wijst erop dat het datalek begin 2021 is ontdekt en nog steeds niet volledig is verholpen. "Het is werkelijk ongekend hoe slordig de overheid hiermee omgaat", aldus Oosenburg.

Het ministerie van VWS zegt in een reactie de sommatie van stichting ICAM wachten. Totdat deze binnen is wil het ministerie niet inhoudelijk reageren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!