Wouter Hoeffnagel - 10 februari 2022

Toezichtraad: Meta moet meer doen tegen doxing

Toezichtraad: Meta moet meer doen tegen doxing image

Facebook-moederbedrijf Meta moet meer doen tegen doxing. Het bedrijf moet voorkomen dat gebruikers adresgegevens of telefoonnummers van anderen kunnen delen. Dit stelt de Oversight Board, de raad van toezicht van het Amerikaanse bedrijf.

De Oversight Board spreekt zich hiermee voor het eerst uit over doxing, waarbij NAW-gegevens van gebruikers openbaar worden gemaakt. Doxing kan allerlei gevolgen hebben voor slachtoffers. Zo kunnen zij doelwit worden van stalkers of intimidatie. Ook de Nederlandse overheid besteedt hier aandacht aan; eind vorig jaar diende toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een conceptwetsvoorstel tegen doxing in. De Autoriteit Persoonsgegevens riep het kabinet daarnaast op werk te maken van het afschermen van persoonlijke gegevens in het Kadaster en Handelsregister.

De raad van toezicht van Meta wijst op interne richtlijnen voor medewerkers, die stellen dat informatie niet privé is indien deze door tenminste vijf nieuwsbronnen is gepubliceerd of de gegevens publiekelijk toegankelijk zijn. De Oversight Board adviseert deze richtlijn te schrappen. Indien gegevens als nieuwswaardig worden gezien, mag hiervan worden afgeweken. Ook moet Meta gebruikers waarvan gegevens worden geopenbaard een betere methode bieden om zich hiertegen te verzetten.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!