Wouter Hoeffnagel - 10 februari 2022

Mobiele netwerk Vodafone Portugal getroffen door cyberaanval

Mobiele netwerk Vodafone Portugal getroffen door cyberaanval image

Vodafone is in Portugal doelwit van een cyberaanval. Zowel het 4G- als 5G-netwerk van het bedrijf is daardoor in het land uit de lucht. Ook SMS-verkeer, televisiediensten, voicemaildiensten en vaste lijnen zijn getroffen.

De telecomprovider spreekt van een gerichte malafide aanval die bedoeld is om schade te veroorzaken. De aanval vond maandagavond plaats, maar leidt nog steeds tot problemen bij Vodafone Portugal. Vodafone telt in Portugal zo'n 4 miljoen mobiele abonnees en 3,4 miljoen thuisgebruikers en bedrijven die internet afnemen.

Vodafone werkt aan herstel

Vodafone meldt aan het herstel van zijn diensten te werken. De mobiele spraakdiensten en mobiele datadiensten zijn inmiddels weer beschikbaar via het 3G-netwerk. De schaal en de ernst van de aanval vraagt volgens Vodafone echter om voorzichtig herstel van andere diensten. Verschillende internationale en lokale teams zijn hierbij betrokken.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat klantgegevens is ingezien of is buitgemaakt. Het is onduidelijk om wat voor cyberaanval het gaat.

De Portugese verklaring van Vodafone over de aanval is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!