Nederlandse stichting wil megaclaim indienen bij Apple en Google

14-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederlandse stichting wil megaclaim indienen bij Apple en Google

De Nederlandse Stichting App Stores Claims werkt aan een megaclaim gericht op Apple en Google. De stichting stelt dat Nederlanders jarenlang te veel hebben betaald voor aankopen via hun appwinkels door de hoge overdracht die Apple en Google van ontwikkelaars eisen. De stichting stelt dat de schade oploopt tot een miljard euro.

De stichting stelt dat Apple en Google beperkende voorwaarden hebben opgelegd en hiermee hun dominante marktpositie hebben misbruikt. Het gaat daarbij onder meer om het verplichte gebruik van de appwinkels van respectievelijk Apple en Google voor de verkoop van apps en in-app verkopen. De stichting stelt dat de partijen hiervoor 'excessieve commissie' rekende, die opliep tot dertig procent.

Teveel betaald

De Stichting App Stores Claims stelt dat gebruikers hierdoor teveel hebben betaald. En eist het teveel betaalde geld terug. De stichting wil daarnaast dat de bedrijven hun werkwijze aanpassen. Nederlandse gebruikers worden opgeroepen zich bij de claim aan te melden. Dit kan volgens de stichting zodra gebruikers minimaal één app, dienst of abonnement via de appwinkels op het iOS- of Android-platform hebben aangeschaft. Deelname aan de claim moet volgens de stichting kosteloos zijn, ook indien de zaak niet slaagt.

Apple en Google kunnen een juridische gang voorkomen door in overleg te gaan. De stichting wil via overleg tot een oplossing komen. De gang naar de rechter wordt echter wel al voorbereid.

Terug naar nieuws overzicht
Software