Nederlandse servers via malafide bedrijven ingezet voor cyberaanvallen

14-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederlandse servers via malafide bedrijven ingezet voor cyberaanvallen

Buitenlandse hostingbedrijven helpen cybercriminelen bij het ontplooien van hun criminelen praktijken vanuit Nederland. Het gaat daarbij om uiteenlopende vormen van cybercrime.

Dit meldt Pointer van KRO-NCRV op basis van eigen onderzoek dat in samenwerking met spambestrijder Spamhaus is uitgevoerd. De politie waarschuwde onlangs nog voor zo'n 70 buitenlandse resellers die serverruimte van hostingbedrijven doorverhuren. Onder meer voor illegale praktijken, zoals de verspreiding en het hosten van spam, ransomware en kinderporno. Deze bedrijven zijn door Pointer en Spamhaus onderzocht.

De gewapende roofovervallen van de cybercrime

“Het gaat hier niet om winkeldiefstallen, maar om de gewapende roofovervallen van de cybercrime", zegt Carel Bitters van Spamhaus. Uit analyse van Pointer en Spamhaus blijkt dat de afgelopen maanden tientallen criminelen activiteiten zijn ondernomen via de netwerken van deze bedrijven.

De reden dat Nederland bij cybercriminelen populair is is de goede digitale infrastructuur die in ons land aanwezig is. Dit maakt Nederland een interessant hostingland voor legitieme spelers, maar ook voor malafide partijen.

Dutch Cloud Community, brancheorganisatie voor de hostingsector, onderkent het probleem in een reactie aan Pointer. Dutch Cloud Community juicht het initiatief van de politie om verdachte bedrijven te inventariseren toe.

Terug naar nieuws overzicht
Security