Chainalysis: ransomware inkomsten hebben vaak link met Rusland

15-02-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Chainalysis: ransomware inkomsten hebben vaak link met Rusland

Chainalysis, speler in het analyseren van cryptocurrency blockchains, heeft twee nieuwe hoofdstukken gepubliceerd van het Crypto Crime Report. Hierin wordt gekeken naar het gebruik van crypto in ransomware-praktijken en de invloed van Rusland in de wereld van cryptocriminelen.

Het bedrijf heeft het volgende geconstateerd op het gebied van ransomware:

Chainalysis heeft in 2021 voor bijna 590 miljoen dollar aan ransomware-betalingen geïdentificeerd. Net als vorig jaar weten we echter dat dit een onderschatting is en dat het werkelijke totaal voor 2021 veel hoger is. De Conti groep had de dikste vinger in de pap, waarbij slachtoffers voor minstens 180 miljoen dollar werden afgeperst.

Blockchain-analyse van rebranding en witwasactiviteiten suggereert dat het ransomware-ecosysteem nog steeds geconcentreerd is. 56% van het geld dat sinds 2020 vanaf ransomware-adressen is verzonden, is terechtgekomen bij een van de zes cryptocurrency-bedrijven.

De gemiddelde betalingsomvang voor ransomware bedroeg meer dan 118.000 dollar in 2021. Dit was 88.000 dollar in 2020 en 25.000 dollar in 2019. Een van de redenen voor de toename van het losgeldbedrag is de focus van ransomware-aanvallers op grote organisaties, een strategie die mogelijk wordt gemaakt door derden die financieel werden beloond voor het helpen van het effectiever maken van aanvallen.

De rol van Rusland moet in dit geheel niet worden onderschat. Zo toont het rapport dat:

Ongeveer 74% van de ransomware-inkomsten in 2021 - meer dan 400 miljoen dollar aan cryptocurrency - naar adressen ging die hoogstwaarschijnlijk op de een of andere manier verbonden zijn met Rusland.

De overgrote meerderheid van de illegale cryptocurrency die naar de cryptocurrency-bedrijven in Moskou wordt gestuurd, komt uit oplichting (313 miljoen dollar) en darknet-markten (296 miljoen dollar). Ransomware staat op de derde plaats met 38 miljoen dollar.

Interessant is dat naar verluidt meer dan de helft van deze bedrijven in dezelfde wolkenkrabber in Moskou heeft gewerkt: Federation Tower.

Lees meer hier.

Terug naar nieuws overzicht
Security