Tieners die virtueel FSB-kantoor wilden opblazen veroordeeld voor terrorisme

16-02-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Tieners die virtueel FSB-kantoor wilden opblazen veroordeeld voor terrorisme

Drie tieners die naar verluid in een videogame een gebouw van de Russische geheime dienst FSB wilden opblazen zijn veroordeeld voor terrorisme. Een van de tieners moet vijf jaar de cel in. De twee andere tieners krijgen een veroordeelden celstraf opgelegd.

Dit melden The Moscow Times en Euronews. Het drietal werd in juni 2020 gearresteerd op 14-jarige leeftijd nadat zij op een fysiek gebouw van de FSB posters ophingen. Op deze posters werd de FSB een terroristische organisatie genoemd. En werd verwezen naar een persoon die een rookbom in hetzelfde FSB-gebouw zou hebben gegooid, waarvoor hij zes jaar celstraf kreeg opgelegd. Na hun arrestatie zijn de smartphones van de tieners doorzocht. Hierop zijn naar verluid beelden aangetroffen waarop de veroordeelden met onder meer molotovcocktails in de weer waren. Ook zou bewijsmateriaal zijn aangetroffen dat de tieners de virtuele versie van het FSB-gebouw wilden opblazen. Het drietal wordt er ook van beschuldigd met zelfgemaakte explosieven te hebben willen experimenteren in verlaten gebouwen.

De verdachten zijn aangeklaagd onder artikel 205.3 van het Russische wetboek, meldt The Register. Deze wet verbiedt het volgen van training met het als doel het uitvoeren van terroristische activiteiten. Op het overtreden van deze wet staat een celstraf van maximaal twintig jaar. Een van de verdachten krijgt een celstraf van vijf jaar opgelegd. De andere twee verdachten krijgen voorwaardelijke celstraffen opgelegd aangezien zij hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Terug naar nieuws overzicht