Amazon Web Services ziet Microsoft Azure in achteruitkijkspiegel opdoemen

Amazon Web Services ziet Microsoft Azure in achteruitkijkspiegel opdoemen

Amazon Web Services ziet Microsoft Azure in achteruitkijkspiegel opdoemen

16-02-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Amazon Web Services ziet Microsoft Azure in achteruitkijkspiegel opdoemen

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de bedrijfsuitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten in het vierde kwartaal de grens van 50 miljard dollar hebben overschreden, een stijging van 36% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020.

De totale jaaruitgaven bereikten 178 miljard dollar, een stijging van 37% ten opzichte van 2020. Amazon blijft de markt leiden met een wereldwijd marktaandeel dat bijna constant blijft op 32-33%. In het vierde kwartaal was de jaarlijkse groei opnieuw iets hoger dan de groei van de totale markt. Ondertussen gaat Microsoft door met een groei van zijn marktaandeel met bijna negen procentpunten sinds eind 2017, tot 21% in het vierde kwartaal.

Google en Alibaba blijven ook hun marktaandeel vergroten, terwijl de lange staart van kleine tot middelgrote cloudproviders de inkomsten gestaag zien groeien, maar de marktaandelen afnemen.

Nu de meeste van de grote cloudproviders hun winstgegevens voor het vierde kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de inkomsten uit driemaandelijkse cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) 50,5 miljard dollar bedroegen, met na twaalf maanden een omzet van 178 miljard dollar.

Public IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 38% in het vierde kwartaal. De dominantie van de grote cloudproviders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top drie 71% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

“Het is een sterk bewijs van de waarde en aantrekkelijkheid van clouddiensten dat de marktgroei in 2021 daadwerkelijk de groei van 2020 overtrof, ondanks de enorme schaal die al is bereikt. Bedrijven geven nu twee keer zoveel uit aan clouddiensten als aan hun eigen datacenters”, zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Ondertussen wordt de strijd om marktaandeel interessanter. Amazon blijft met een ruime marge leiden, maar Microsoft, Google en Alibaba blijven allemaal sneller groeien. Het marktaandeel van Microsoft maakt indrukwekkende winsten en staat nu slechts elf procentpunten achter op Amazon. Het opkomende tij blijft alle boten optillen, maar sommige worden sneller getild dan andere.”

CIS_Q421.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud