Nederlandse server offline gehaald in verband met cyberaanvallen in Oekraïne

17-02-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederlandse server offline gehaald in verband met cyberaanvallen in Oekraïne

Een Nederlandse server die is gebruikt bij een cyberaanval op Oekraïense banken en ministeries is op verzoek van de politie offline gehaald. De servers is gebruikt bij het uitvoeren van DDoS-aanvallen.

Dit bevestigen twee bedrijven die betrokken waren bij het hosten van de server aan BNR. Het gaat onder meer om SBK Enterprise, dat eerder ook het extreemrechtse Vizier op Links zou hebben gehost. Deze organisatie deelde in 2020 en 2021 online de adres- en contactgegevens van onder meer politici en wetenschappers. BNR meldt bij SBK Enterprise langs te zijn geweest, maar hoorde ter plaatse dat het gaat om een brievenbusfirma.

"Ik kreeg woensdagmiddag een mail van de politie met de vraag om de server offline te halen. Dat heb ik direct gedaan", zegt de eigenaar van SKB Enterprise tegen BNR. Het is onduidelijk wie de server huurde bij SBK Enterprise. Naast SBK Enterprise was ook Spectra BV betrokken bij het offline halen van de server. Dit bedrijf levert netwerkdiensten aan SBK Enterprise. De politie heeft het verhaal nog niet bevestigt tegenover BNR.

Terug naar nieuws overzicht
Security