Redactie - 18 februari 2022

EU waakhond: Pegasus spyware is gevaar voor democratie en rechtsstaat

EU waakhond: Pegasus spyware is gevaar voor democratie en rechtsstaat image

De onthullingen over de Pegasus-spyware doen zeer ernstige vragen rijzen over de mogelijke impact van moderne spywaretools op de grondrechten, en in het bijzonder op de rechten op privacy en gegevensbescherming. Dit meldt de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS).

In een rapport heeft EDPS tot doel bij te dragen aan de voortdurende beoordeling in de EU en wereldwijd van de ongekende risico's die dit type bewakingstechnologie met zich meebrengt.

Het rapport komt voort uit de overtuiging van de EDPS dat het gebruik van Pegasus kan leiden tot een ongekend niveau van opdringerigheid wat de essentie van het recht op privacy bedreigt, aangezien de spyware de meest intieme aspecten van ons dagelijks leven kan verstoren.

Op 16-17 juni 2022 zal de EDPS een conferentie organiseren in Brussel, waar wereldwijde belanghebbenden op het gebied van digitale regelgeving samenkomen om de huidige benaderingen van handhavingsmodellen te reflecteren en te bespreken. De conferentie zal een platform bieden voor het bespreken van wereldwijde best practices op het gebied van handhaving en samenwerking, terwijl alternatieve handhavingsmodellen voor de digitale toekomst worden onderzocht.

22-02-15_edps_preliminary_remarks_on_modern_spyware_en_0.pdf

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!