Witold Kepinski - 23 februari 2022

Adviescollege adviseert uitstel Omgevingswet te benutten om de risico’s te mitigeren

Adviescollege adviseert uitstel Omgevingswet te benutten om de risico’s te mitigeren image

DSO-LV is het centrale deel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Een werkend en stabiel DSO-LV is een noodzakelijke voorwaarde voor de inwerkintreding van de Omgevingswet. Die inwerkingtreding is recentelijk door de minister uitgesteld. Het Adviescollege acht dit uitstel verstandig: de tijd tot 1 juli 2022 is te kort om de DSO-keten voor inwerkingtreding voldoende te implementeren.

Het Adviescollege adviseert het uitstel te benutten om de risico’s verdergaand te mitigeren, door DSO-LV als onderdeel van de keten robuuster te maken en door de nieuwe datum voor de inwerkingtreding te baseren op een integrale kritiekepadplanning voor de keten als geheel zo meldt het Adviescollega.

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is een samenhangend stelsel van digitale voorzieningen, standaarden, gegevens, bronnen en onderlinge afspraken. Samen vormen die het digitale loket waar initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving.

Het besluit om de inwerkingtredingsdatum opnieuw op te schuiven biedt ruimte om de robuustheid van de DSO-keten – en DSO-LV daarbinnen – verder te vergroten. Het programma werkt in dit verband ook nog aan een aantal ‘topissues en toprisico’s’. Daarnaast is het nodig dat de voor DSO-LV voorziene stabiliseringsperiode vanaf 1 april gehandhaafd blijft en dat partijen dus de verleiding weerstaan om voor inwerkingtreding alsnog nieuwe functionaliteit toe te voegen die niet strikt noodzakelijk is.

Lees meer details hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!