Redactie - 23 februari 2022

Bankhelpdeskfraudeur aangehouden door cyberteam politie

Bankhelpdeskfraudeur aangehouden door cyberteam politie image

 Na een aantal maanden onderzoek te hebben gedaan naar bankhelpdeskfraude is op dinsdag 22 februari 2022 een 25-jarige verdachte aangehouden.

Het cyberteam van politie Zeeland-West-Brabant deed sinds december 2021 onderzoek naar geldstromen en andere digitale gegevens nadat (in ieder geval) vijf benadeelden aangifte deden. Hierbij kwam een verdachte in beeld. Deze man is woonachtig in Assen. Hij is dinsdagochtend in Groningen aangehouden door de politie. De woning waar hij verbleef, en een woning in Assen, werden doorzocht door de politie. Dit gebeurde onder leiding van een rechter-commissaris. Tijdens die doorzoekingen zijn verschillende goederen, waaronder gegevensdragers, in beslag genomen.

De komende dagen wordt de verdachte gehoord door rechercheurs. Aan het eind van de week wordt de verdachte voor de rechter-commissaris geleid. Die bepaalt of de verdachte langer vast moet blijven zitten.

Een bankhelpdeskfraudeur gaat als volgt te werk: Slachtoffers worden telefonisch benaderd met de mededeling dat er verdachte transacties plaatsvinden op hun bankrekeningen. De nep-bankmedewerker vertelt hen dat er direct actie moet worden ondernomen. Door middel van slinkse oplichtingstrucjes worden zij bewogen om hun privé-gegevens aan de zogenaamde helpdeskmedewerker te geven. Dit kan gebeuren omdat de slachtoffers het programma ‘Anydesk’ op hun computer moeten downloaden. Via Anydesk krijgt een oplichter toegang tot de computer van zijn slachtoffers. De nep-bankhelpdeskmedewerker sluist vervolgens het geld van de slachtoffers door naar ‘beveiligde bankrekeningen’. In werkelijkheid wordt het geld doorgesluisd naar een rekening waar de verdachte bij kan. Op die manier komt de fraudeur in het bezit van het geld van de benadeelde.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!