Wouter Hoeffnagel - 24 februari 2022

AP legt DPG Media boete op wegens onnodig opvragen van identiteitsbewijzen

AP legt DPG Media boete op wegens onnodig opvragen van identiteitsbewijzen image

DPG Media, moederbedrijf van onder meer De Telegraaf en Tweakers, krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van 525.000 euro opgelegd wegens het onnodig opvragen van identiteitsbewijzen. Mensen die hun gegevens wilden inzien of laten verwijderen, moesten daarvoor eerder een identiteitsbewijs uploaden.

De toezichthouder noemt de situatie bij DPG Media 'niet nodig'. De oordeelt dan ook dat DPG Media te veel persoonsgegevens opvroeg van gebruikers. Ook wijst de toezichthouder erop dat de uitgever gebruikers er niet op wees dat zij gegevens op hun identiteitsbewijs mochten afschermen, wat wel is toegestaan.

Geen online account

Het gaat specifiek om klanten van DPG Media die geen online account hadden aangemaakt. Deze klanten konden hun gegevens hierdoor moeilijker inzien of verwijderen. De klacht die de AP hierover ontving was gericht op Sanoma Media Netherlands, dat in april 2020 is overgenomen door DPG Media.

"DPG Media heeft na de overname van Sanoma de werkwijze gewijzigd. DPG Media stuurt nu een verificatiemail om de identiteit van een verzoeker te kunnen vaststellen. Daarmee is de overtreding beëindigd", schrijft de AP.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!