Wouter Hoeffnagel - 28 februari 2022

Ericsson mogelijk in meer landen betrokken bij omkoping en corruptie

Ericsson mogelijk in meer landen betrokken bij omkoping en corruptie image

Ericsson beschikt over aanwijzingen dat het Zweedse telecombedrijf in veertien landen betrokken is geweest bij mogelijke omkoping en corruptie. Het gaat daarbij onder meer om Irak.

Dit meldt het FD op basis van vertrouwelijke interne rapporten en verslagen die het heeft ingezien. Deze schetsen volgens het dagblad 'een beeld van overmoedige lokale managers, die soms de veiligheid van hun eigen personeel en onderaannemers in de waagschaal leggen omwille van de commercie'.

Steekpenningen in Irak

Ruim een week geleden erkende Ericsson bewijs van corruptie te hebben gevonden. Het ging daarbij om steekpenningen die vermoedelijk tot enkele jaren geleden zijn betaald in Irak. Een deel van deze betalingen zouden bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) terecht zijn gekomen.

In reactie hierop diende het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarbij onder meer het FD, Trouw en onderzoeksplatform Politico zijn aangesloten, een vragenlijst in over interne fraudeonderzoeken hij Ericsson. De bekentenis van Ericsson-topman Börje Ekholm over de vermoedelijke steekpenningen volgde hierop. De beurskoers dook in reactie op het nieuws 14% omlaag.

Uit interne rapporten blijkt dat in Irak tientallen miljoenen uit de kas van Ericsson zijn 'verdwenen'. Ericsson concludeert samen met onafhankelijke onderzoekers van het New Yorkse advocatenkantoor Simpson, Thacher & Bartlett dat een deel van dit geld mogelijk in handen is gevallen van IS.

Meer onderzoeken

Uit de documenten die onder meer het FD nu heeft ingezien blijkt dat in april 20202 tijdens een anti-corruptie bijeenkomst door managers van Ericsson is bijgepraat over de stand van zaken met betrekking tot interne fraudeonderzoeken. Naast het onderzoek naar Irak blijken er ook onderzoeken te lopen naar mogelijke verduistering van financiële middelen in China en het betalen van steekpenningen in zowel Libië, Zuid-Afrika, Marokko als Kroatië. In Brazilië en de Verenigde Staten zouden werknemers mogelijk steekpenningen hebben aangenomen.

Opvallend is ook dat de verdachte betalingen plaatsvonden op het moment dat Ericsson in gesprek was met de Amerikaanse autoriteiten over beschuldigingen van frauduleuze geldstromen in andere landen. In verband met corruptie in onder meer China schikt het Zweedse bedrijf in 2019 voor ruim een miljard dollar met de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC).

Zowel de Amerikaanse autoriteiten als Ericsson willen niet ingaan op vragen van ICIJ. In een interview met een Zweedse zakenkrant meldt topman Ekholm wel dat er mogelijk illegale betalingen zijn verricht, maar het bedrijf in veel gevallen moeite heeft de uiteindelijke begunstigden te identificeren. Hierdoor zou wel duidelijk zijn dat geld is verdwenen, maar kan soms niet worden vastgesteld waar dit geld is heengegaan.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!