Redactie - 03 maart 2022

EU is akkoord om Russische banken uit te sluiten van SWIFT

EU is akkoord om Russische banken uit te sluiten van SWIFT image

De Europese Unie is overeengekomen belangrijke Russische banken uit te sluiten van het SWIFT-systeem, 's werelds dominante financiële berichtensysteem. Deze maatregel zorgt ervoor dat deze banken hun financiële transacties wereldwijd niet snel en efficiënt kunnen uitvoeren. Het besluit van vandaag is nauw gecoördineerd met de internationale partners van de EU, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

President Von der Leyen zei: “Met de snelheid van het licht heeft de Europese Unie drie golven van zware sancties aangenomen tegen het Russische financiële systeem, zijn hightechindustrieën en zijn corrupte elite. Dit is het grootste sanctiepakket in de geschiedenis van onze Unie. De beslissing van vandaag om belangrijke Russische banken los te koppelen van het SWIFT-netwerk, zal opnieuw een heel duidelijk signaal afgeven aan Poetin en het Kremlin.”

De lijst van getroffen banken is gepubliceerd in het Publicatieblad.

Meer informatie

De banken waarop de maatregel van vandaag gericht is, zijn gekozen omdat deze banken al onderworpen zijn aan sancties van de EU en andere G7-landen.

Het wordt van kracht op 12 maart 2022. Dit geeft SWIFT en andere exploitanten een korte overgangsperiode om de maatregel uit te voeren, waardoor eventuele negatieve effecten voor EU-bedrijven en financiële markten worden verzacht. Afhankelijk van het gedrag van Rusland is de Commissie bereid op korte termijn nieuwe Russische banken toe te voegen.

Bovendien heeft de EU investeringen in projecten die worden medegefinancierd door het Russische Directe Investeringsfonds verboden. Het verstrekken van in euro luidende bankbiljetten aan Rusland is ook verboden. 

Achtergrond

Het besluit bouwt voort op de uitgebreide en ongekende pakketten maatregelen die de EU heeft genomen als reactie op de Russische agressie tegen de territoriale integriteit van Oekraïne. Deze sancties zullen enorme en ernstige gevolgen hebben voor Rusland.

De EU is solidair met Oekraïne en zal Oekraïne en zijn bevolking samen met zijn internationale partners blijven steunen, onder meer door middel van aanvullende politieke, financiële en humanitaire steun.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!