Wouter Hoeffnagel - 04 maart 2022

Minister Yesilgöz ziet geen aanleiding verbod op Kaspersky te herzien

Minister Yesilgöz ziet geen aanleiding verbod op Kaspersky te herzien image

Er is geen aanleiding het verbod op het gebruik van software van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky binnen de Rijksoverheid te herzien. Dit oordeelt minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.

Minister Yesilgöz schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat documenten over de dreigingsanalyse met betrekking tot Kaspersky openbaar worden gemaakt. Deze analyse is uitgevoerd in 2018, hetzelfde jaar dat het gebruik van de software van Kaspersky door de Rijksoverheid in de ban werd gedaan.

Nationale veiligheid waarborgen

De maatregel was volgens de overheid nodig om de nationale veiligheid in ons land te waarborgen. Details over de risico-analyse die hieraan ten grondslag lag werd toen echter niet openbaar gemaakt.

Eerder vroeg Pointer van KRO-NRCV via een Wob-verzoek het rapport op. Dit verzoek werd echter door toenmalig minister Ferd Grapperhaus geweigerd. De Raad van State oordeelde echter in januari dat het rapport alsnog openbaar moet worden. De minister publiceert het rapport daarom nu alsnog.

Geen sluitend bewijs

Uit de risico-analyse blijkt dat er geen concrete aanwijzigingen zijn dat Kaspersky daadwerkelijk een risico oplevert voor Nederland. Sluitend bewijs voor een van de scenario's die hiervoor is geschetst is niet vindbaar in openbare bronnen, staat in het rapport. Hierdoor kan niet worden uitgesloten of Kaspersky een dreiging vormt voor de nationale veiligheid in Nederland.

Ook meldt het rapport dat Kaspersky waarschijnlijk door de Russische overheid gedwongen wordt tot medewerking, maar dit zelf niet wil. Ook wordt het waarschijnlijk genoemd dat Kaspersky is geïnfiltreerd en gecompromitteerd is of wordt door een andere overheid dan de Russische overheid. Het rapport erkent dat ook andere antivirusbedrijven dit risico lopen. Kaspersky zou echter een uitzondering zijn door de Russische wetgeving die van toepassing is op bedrijven die met cryptografische producten werken.

Het rapport is hier beschikbaar. De brief van minister Yesilgöz aan de Tweede Kamer vind je hier.

'Compromis'

Eugene Kaspersky, baas van Kaspersky, schrijft op Twitter dat de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland hopelijk kunnen leiden tot 'een compromis'. Rusland is Oekraïne binnengevallen en voert daar een oorlog waar inmiddels duizenden doden zijn gevallen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!