Mobiel momentum rond 5G verbindingen

04-03-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Mobiel momentum rond 5G verbindingen

Volgens de GSMA zullen 5G-verbindingen in 2022 de 1 miljard overschrijden en in 2025 de 2 miljard. Tegen het einde van 2025 zal 5G meer dan een vijfde van het totale aantal mobiele verbindingen uitmaken, en meer dan twee op de vijf mensen wereldwijd binnen het bereik van een 5G-netwerk zullen leven, volgens The Mobile Economy Report 2022 van de GSMA.

Deze ongekende groei vertegenwoordigt de snelste uitrol van generaties voor de mobiele industrie in vergelijking met 3G en 4G. Ter vergelijking: 18 maanden na de lancering was 5G goed voor meer dan 5,5% van de mobiele verbindingen – noch 3G, noch 4G overschreed in dezelfde tijd de penetratie van 2,2%.

Vandaag zijn er bijna 200 live 5G-netwerken in zeventig landen, waaronder 68 operators die 5G Fixed Wireless Access (FWA)-diensten leveren en 23 die stand-alone (SA) 5G-diensten leveren. Dit alles ondersteunt de vraag van de consument, aangedreven door een steeds groter wordend portfolio van 5G-compatibele smartphones in verschillende prijsklassen.

“5G is verantwoordelijk voor een veel groter aandeel van de wereldwijde mobiele verbindingen dan 3G of 4G op hetzelfde punt in hun levenscyclus. Het momentum is gestimuleerd door factoren als innovatieve plannen, videostreamingdiensten, stijgende verkoop van 5G-handsets en uitbreidingen van de netwerkdekking”, zegt Alex Sinclair, Chief Technology Officer, GSMA. "Bovendien betekent de lancering van 5G-services in Latijns-Amerika en Sub-Sahara Afrika in het afgelopen jaar dat de technologie nu beschikbaar is in elke regio van de wereld, dus we zullen meer groei en meer transformatie voor services zien."

Er zijn vroege initiatieven op het gebied van netwerkcapaciteit gaande om het toenemende aantal innovatieve consumenten- en zakelijke use-cases in het 5G-tijdperk te ondersteunen. Deze omvatten het 5G-gebruik van meerdere sub-3GHz-spectrumbanden, 5G mmWave, 5G Advanced en Private Networks.

De GSMA 5G Transformation Hub gaat live

GSMA lanceerde recent The GSMA 5G Transformation Hub , ontworpen om adoptie te bevorderen en de waarde te communiceren die 5G biedt voor operators, bedrijven en overheden, en het bevat al de volgende case-study's:

Live-entertainment: Verizon gebruikt 5G mmWave om geoptimaliseerde fanervaringen te leveren in NFL-stadions in de VS;

Infrastructuur: het mogelijk maken van 5G efficiënte drone-inspectie van bruggen en grote constructies met Skydio;

Productie: productie productiever maken met intelligente 5G-genetwerkte robotica met Thundercomm in China;

Transport: het Zuid-Koreaanse Ministerie van Wetenschap en ICT (MSIT) vermaakt forenzen in Seoul met 4K-tv onderweg, geleverd door 5G mmWave ;

Bouw: Ondersteunen van veilig en efficiënt bouwen in Singapore met 5G van Singtel;

Slimme steden: Motov's gebruik van 5G voor het monitoren van de sociale kosten van luchtvervuiling en verkeersrisico's;

Energie: de prestaties van windparktechnologie verbeteren met 5G en Vayu AI.

Terug naar nieuws overzicht