ICANN weigert blokkeren van Russische topleveldomeinen

04-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

ICANN weigert blokkeren van Russische topleveldomeinen

ICANN gaat geen Russische topleveldomeinen blokkeren. De organisatie stelt dit niet te kunnen en willen doen.

De Oekraïense vice-ministerpresident Mykhailo Fedorov riep ICANN eerder in een brief op tot het blokkeren van Russische topleveldomein. Het gaat daarbij specifiek om  “.ru”, en “.su”. Ook vroeg Federov ICANN te helpen bij het intrekken van SSL-certificaten voor deze domeinen, en het afsluiten van DNS root servers waarvan Rusland gebruik maakt.

'Niemand kan het internet uitschakelen'

In een reactie hierop uit Göran Marby, CEO en president van ICANN, zijn zorgen over het welzijn van Oekraïense burgers in het conflict. Marby wijst er echter ook op dat ICANN een onafhankelijke technische organisatie is die de unieke identifiers van het internet beheert. Ook wijst Marby erop dat het internet gedecentraliseerd is. "Geen enkele actor heeft het vermogen dit te beheren of uit te schakelen. De primaire rol van ICANN, via de functies van de Internet Assigned Numbers Authority (IANA), is de consistente en unieke toewijzing van internet identificers in lijn met wereldwijd beleid zeker te stellen."

"Binnen onze missie behouden we neutraliteit en handelen ter ondersteuning van het wereldwijde internet. Onze missie omvat niet het nemen van strafmaatregelen, afvaardigen van sancties of beperken van toegang tot segmenten van het internet - ongeacht de provocaties", aldus Marby.

De brief van ICANN is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht