Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2022

Veel fabrikanten van slimme producten informeren klanten onvoldoende over updates

Veel fabrikanten van slimme producten informeren klanten onvoldoende over updates image

Veel fabrikanten van slimme producten informeren consumenten onvoldoende over de periode waarin updates beschikbaar worden gesteld. Slechts een op de vijf fabrikanten informeert klanten over updates.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Hierbij is gekeken naar de websites van 86 fabrikanten, die actief zijn in 18 productgroepen. Denk hierbij aan smartphones, deurbellen, verlichting en televisies. Slechts 19 fabrikanten (22%) vermelden op hun websites informatie over updates.

Fabrikanten doen het beter dan in 2020

Wel meldt de Consumentenbond dat fabrikanten het iets beter doen dan in 2020. Toen informeerde slechts 14% op hun website over de periode waarin updates beschikbaar zijn. Vooral bij smartphones, smart tv's en slimme verlichting is de situatie verbeterd. Bij witgoed is er juist weinig verbetering te zien; vrijwel geen enkele witgoedfabrikant meldt op zijn website iets over updates. 7 van de 60 fabrikanten die online geen informatie verstreken over updates, beschikken wel over een updatebeleid.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Iedereen weet hoe belangrijk digitale veiligheid is. Updaten is daarin essentieel. Maar voor consumenten is meestal volstrekt onduidelijk wat ze kunnen verwachten. Ik had gehoopt dat fabrikanten verder zouden zijn en hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Dat blijkt niet het geval en dat is teleurstellend." De Consumentenbond adviseert dan ook te kiezen voor producten waarvan duidelijk is dat zij tenminste nog een aantal jaar software-updates krijgen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!