Wouter Hoeffnagel - 07 maart 2022

Gartner: Smartphoneverkoop met zes procent gestegen

Gartner: Smartphoneverkoop met zes procent gestegen image

De wereldwijde verkoop van smartphones is in 2021 met 6% gegroeid, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. De verkoop van smartphones herstelde in de eerste helft van 2021, na een daling van 12,5% in 2020. De lagere smartphoneverkopen van vorig jaar als gevolg van COVID-19 en het herstel van de groei in de eerste helft van 2021 hielpen de markt naar groei te stuwen. Tekorten aan componenten en problemen met de toeleveringsketen verstoorden de verkoop van smartphones in de tweede helft van 2021.

"Verbeterde consumentenvooruitzichten en een stijgende vraag vanaf 2020 in grote markten zoals India en China hielpen de verkoop in de eerste helft van het jaar te stimuleren", zegt Anshul Gupta, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Deze trend keerde echter in de tweede helft van het jaar, ondanks een grote vraag vanuit consumenten. Niet voorradige populaire modellen en beperkte voorraden dempten een deel van de mogelijke verkopen naar 2022.”

Combinatie van factoren leidt tot groei

De toename van uitgaven aan niet-essentiële producten, de opening van markten na de lockdown en een lagere vergelijkingsbasis vanaf 2020 leidden tot een groei van 6% in 2021. De introductie van 5G tegen lagere prijzen om te voldoen aan toekomstige behoeften, had eveneens invloed op upgrade-aankopen. Als gevolg hiervan groeide de verkoop van smartphones voor alle top vijf leveranciers in 2021 (zie tabel 1).

gartner-smartphones-2021.png
Tabel 1: Wereldwijde verkoop van smartphones aan eindgebruikers per leverancier in 2021 (duizenden eenheden)

Daling in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2021 daalde de wereldwijde verkoop van smartphones met 1,7% als gevolg van leveringsbeperkingen. Apple handhaafde de nummer 1 positie in de top vijf van smartphoneleveranciers. De sterke vraag naar iPhones is gedreven door 5G-upgrades. Samsung zag een sterke vraag naar zijn premium telefoons en de verkoop steeg met 11% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020 (zie tabel 2).

gartner-smartphones-2021-2.png
Tabel 2: Wereldwijde verkoop van smartphones aan eindgebruikers per leverancier in 4Q21 (duizenden eenheden)

Chinese fabrikanten spelen in op vertrek van Huawei en LG

De Chinese smartphonefabrikanten Xiaomi, Oppo en Vivo breidden hun distributienetwerken in het Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en Europa uit om de kansen te benutten die zijn ontstaan met het vertrek van Huawei en LG uit de smartphonebusiness in 2020. De sterke verkoop van Apple in China in het vierde kwartaal van 2021 verzwakte de vraag naar Chinese smartphones. Oppo en Vivo kenden een omzetdaling, terwijl Xiaomi de nummer 3 positie bleef behouden.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in het rapport “Market Share: PCs, Ultramobiles and Mobile Phones, All Countries, 4Q21 Update”.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!