Redactie - 08 maart 2022

Ericsson en topmensen in VS voor rechter gedaagd wegens omkopingen in Irak

Ericsson en topmensen in VS voor rechter gedaagd wegens omkopingen in Irak image

Zowel Ericsson als diens CEO en CFO worden aangeklaagd in een groepsrechtzaak in de VS. Ze zouden aandeelhouders hebben misleid rond de omkoping in Irak waarbij het bedrijf mogelijk IS heeft gefinancierd.

De zaak draait om het betalen van smeergeld aan verschillende tussenpersonen in Irak in de periode 2011-2019. Dat zou onder meer gebeurd zijn in combinatie met alternatieve transportroutes door IS-gebied, waardoor het mogelijk is dat Ericsson onrechtstreeks de terreurgroep financierde.

Juridische staartje

Dat krijgt nu een juridisch staartje in de VS. Daar trekt een advocatenkantoor in New York naar de rechter met de beschuldiging dat Ericsson onder meer investeerders heeft misleid door te overdrijven in de mate waarin het het gebruik van smeergeld heeft teruggedrongen door de organisatie.

Ericsson betaalde in 2019 meer dan één miljard dollar om een reeks omkopingszaken te schikken. Het bedrijf zou zich daaraan hebben schuldig gemaakt in China, Vietnam en Djibouti. Maar recent raakte een intern onderzoek bekend dat aangeeft dat er ook in Irak ongebruikelijke betalingen zijn gebeurd.

Ericsson zelf bevestigt aan Reuters dat bepaalde leidinggevenden worden genoemd als beklaagden, maar geeft geen verdere commentaar.

In samenwerking met Data News

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!