Shadow IT: Helft medewerkers gebruikt ongeautoriseerde file services op werk

09-03-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Shadow IT: Helft medewerkers gebruikt ongeautoriseerde file services op werk

Shadow IT is een reëel risico voor organisaties. De helft van de medewerkers maakt tijdens werk gebruik van ongeautoriseerde file services.

Dit blijkt uit het rapport “Shadow IT Is Real”, opgesteld door KnowBe4 Research. Aan de hand van antwoorden van meer dan 435.000 deelnemers op enquêtes, onderzocht KnowBe4 Research twee veelvoorkomende onveilige handelingen. De eerste analyse heeft betrekking op het gebruik van ongeautoriseerde cloud-diensten, die worden gebruikt om informatie op te slaan en om te communiceren op de werkplek. De tweede analyse beoordeelt het aantal downloads via ongeautoriseerde file sharing-netwerken.

Uit het onderzoek blijkt onder meer:

  • Azië en Oceanië zijn regio's met zorgwekkend hoge percentages van beide praktijken, terwijl Afrika het best presteert
  • De financiële en technologische sector doen het relatief beter dan andere sectoren, terwijl bouw-, productie-, onderwijs- en overheidsorganisaties het slechtst presteren

'Zeer verontrustend'

“De bevindingen van dit onderzoek zijn zeer verontrustend. Medewerkers handelen onveilig, waardoor organisaties aan grote risico's worden blootgesteld", zegt Kai Roer, chief research officer van KnowBe4. “Shadow IT heeft een directe impact op het niveau van de security culture. Om dit te bestrijden moeten organisaties zich concentreren op het versterken van hun security culture door de security awareness van hun medewerkers te verhogen. Het is vooral belangrijk dat medewerkers begrijpen dat onveilige handelingen de reputatie van de organisatie negatief kunnen beïnvloeden, en dat ze daarvoor verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Het rapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security