Wouter Hoeffnagel - 10 maart 2022

Minister Kuipers positief over behouden Europese coronapas

Minister Kuipers positief over behouden Europese coronapas image

De Europese Commissie wil de Europese coronapas tot zeker juli volgend jaar behouden. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid staat positief tegenover het voorstel. Kuipers benadrukt dat hoewel de coronapas in de 'gereedschapskist' blijft zitten, deze niet per definitie hoeft te worden ingezet.

Het verlengen van de coronapas is voor veel oppositiepartijen en ook een deel van de coalitie een heet hangijzer. Een groot deel van de Tweede Kamer vraagt zich af waarom de coronapas nog nodig is. Ook bestaat de vrees dat we op termijn niet meer van de pas afkomen.

'Het gaat om een technisch kader'

Kuipers wees er woensdag tijdens een debat op dat het niet te voorspellen is hoe de epidemie zich verder gaat ontwikkelen. De minister zegt zich daarom te kunnen vinden in de verlenging. Kuipers benadrukt dat het gaat om een technisch kader, en niet over de toepassing ervan.

"Het is een beperking van vrij reizen, een van de fundamenten van de EU”, tekent De Telegraaf op uit de mond van Kamerlid Omtzigt. "De grens tijdelijk dichtgooien mag in een noodsituatie, maar als die noodsituatie niet gedefinieerd wordt, kan de helft van Nederland deze zomer niet reizen.”

'Coronapas maakt vrij reizen juist mogelijk'

De D66 en VVD zijn juist voorstander van de Europese QR-code. D66-Kamerlid Paulusma wijst er onder meer op dat de coronapas juist vrij reizen mogelijk maakt in plaats van dit inperkt.

Diverse partijen willen dat in ieder geval jongeren worden uitgezonderd van de verplichte coronapas. Zij moeten door het bestaan van de coronapas een booster nemen indien zij willen reizen. Dit terwijl de Gezondheidsraad eerder adviseerde dat een boosterprik in de leeftijdscategorie 12-18 jaar niet nodig is.

Bron foto: Livestream Ernst Kuipers. Cropped still at 26:19 min door Erasmus MC, CC BY 3.0

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!