Redactie - 10 maart 2022

Hoe kies je de juiste server rack?

Hoe kies je de juiste server rack? image

Ben je op zoek naar een server rack om je servers praktisch en overzichtelijk bij elkaar te houden? Ik kan me voorstellen dat je niet helemaal zeker bent van welke server rack je moet kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden, en er komt een redelijke hoeveelheid persoonlijke voorkeur en afhankelijkheid van persoonlijke situatie bij kijken. Toch ga ik je op weg helpen om een keuze te maken. Lees snel verder!

19 inch server racks

Veel bedrijven kiezen voor een 19 inch server rack. Deze kun je gebruiken om netwerkapparatuur op te bergen. Binnenin het track plaats je de netwerkapparatuur. Dit zorgt voor een beter overzicht. 19 inch racks kun je in diverse formaten krijgen en standaard zijn deze voorzien van 19 inch profielen omdat dit zorgt voor een eenvoudige bevestiging.

Hoe kies je het juiste server rack?
De hoogte die je voor een server rack kiest is afhankelijk van het aantal units dat je wilt gaan plaatsen in de rack. Een unit kent een hoogte van 4.445 centimeter, dit is de standaardmaat voor de hoogte van een serverkast en de apparatuur.

Het bepalen van de hoeveelheid units is dus als eerste noodzaak. Ik geef je graag mee hoe je dat het beste doet. Je dient allereerst rekening te houden met mogelijke groei in de toekomst. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je in de toekomst een groter rack moet gaan aanschaffen omdat je wilt gaan uitbreiden. Dan moet je noodgedwongen een nieuwe server rack kopen. Hier moet je altijd op voorbereid zijn. Informeer je hier eens over en calculeer dit in.

Het aanbod aan server racks is ruim. Je kunt kiezen voor server racks tot vaak wel rond de 50 units! Voor de kleinere bedrijven is bijvoorbeeld een rack van rond de 20 units ook een opties. Maar houd dus wel rekening met eventuele uitbreiding!

Qua breedte is het vaak aan te raden om voor een 80cm breed brack te gaan. Deze tip geef ik je omdat je dan extra ruimte hebt naast de 19 inch profielen. Door deze extra ruimte kun je de eenheden makkelijker monteren. Daarnaast zijn 80 centimeter brede racks vaker voorzien van verticale kabeldoorvoer. Dit geeft je een hoop opties om de bekabeling netjes weg te werken via je server rack.

Servers en het afvoeren van warmte
Servers kunnen veel warmte produceren. Deze warmte natuurlijk wel makkelijk de kast uit kunnen. Hiervoor heb je aanvullende ruimte nodig om de warmte weg te kunnen voeren. Hoe dieper de serverkast is, des te meer ruimte je zult hebben voor apparatuur en warmteafvoer.

Serverkasten zijn dan ook verkrijgbaar in diverse dieptes. Zo kun je kiezen voor een kast van 1200 millimeter, maar ook voor een kast van 600 millimeter diep. Wanneer je de juiste diepte van je server rack wilt bepalen dan geldt de volgende vuistregel: meet de dieptemaat van de diepste serverkast of apparatuur stuk op en tel hier vervolgens weer tien centimeter bij op.

De deur van je server rack
Ook moet je rekening houden met het type deur van je server rack. Er zijn diverse typen beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een geperforeerde deur of een deur van glas. Een server rack met een glazen deur zorgt ervoor dat de warmte minder goed weg kan. Bij kasten met glazen deuren heb je ook ventilatoren nodig.

Ik kan wel ook een voordeel benoemen van glazen deuren, ze zorgen voor minder stofontwikkeling in de server rack. Ook zorgt een glazen deur voor geluidsreductie, hierdoor kun je dit soort racks bijvoorbeeld prima in kantoren plaatsen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!