Witold Kepinski - 11 maart 2022

Security Delta en Connect2Trust gaan samenwerken

Security Delta en Connect2Trust gaan samenwerken image

De stichtingen Connect2Trust en Security Delta (HSD) slaan de handen ineen om een bijdrage te leveren aan een cyberweerbaar en veiliger Nederland. Via een wederkerig partnerschap gaan ze elkaar ondersteunen en gebruik maken van elkaars expertises. Met onder ander het doel te werken aan de efficiënte verspreiding van cruciale informatie over cyberdreigingen.

Uitwisseling van cyberdreigingsinformatie

Connect2Trust lanceerde in 2019 het initiatief ThreatConnect met financiële ondersteuning van de Cyber Security Alliance. Security Delta (HSD) hielp door het maken van een analyse om technologie-partners te vinden voor de Proof-of-Concept. ThreatConnect ontwikkelde zich tot een scan die in kaart brengt welke bedrijven digitaal met elkaar verbonden zijn en die het delen van dreigingsinformatie in de keten mogelijk maakt. Hierdoor ontstaat inzicht welke bedrijven in een keten van elkaar afhankelijk zijn om daarna al deze schakels in de keten van informatie te voorzien. Voor deze informatievoorziening wordt samengewerkt met het National Cyber Security Center en is onlangs het Nederlands Security Meldpunt opgericht, waarvan Connect2Trust één van de initiatiefnemers is.

Het Nederlands Security Meldpunt is een waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen en heeft nationale dekking om informatie omtrent mogelijke misbruik en dreigingen van kwetsbare systemen te delen met geregistreerde partijen. Het meldpunt maakt hiervoor o.a. gebruik van Connect2Trust’s ThreatMatcher Intelligence Platform. Het doel is om de juiste informatie te delen op het juiste moment, en met de juiste organisaties.

Joris den Bruinen (foto), Algemeen Directeur Security Delta (HSD): “Met deze wederkerige alliantie kunnen we stappen zetten om de cyberweerbaarheid in Nederland te verhogen. Door het sneller ontsluiten van belangrijke informatie op het gebied van cyberdreigingen vanuit bijvoorbeeld het NCSC. Op deze wijze kunnen we ook het sectorale cyberweerbaarheidsinitiatief dat we recentelijk hebben gelanceerd in Zuid-Holland bespoedigen, en tegelijk verder kijken naar mogelijke nationale uitbreiding.”

Overige activiteiten: verbinding vraag & aanbod en talent

Partners van het veiligheidscluster HSD kunnen deelnemers van Connect2Trust helpen bij actuele security vraagstukken door aansluiting te zoeken binnen de Cyber Threat Alliance van Connect2Trust. Wanneer behoeften en uitdagingen worden geïdentificeerd door de deelnemers, kan HSD via de Cyber Threat Alliance hulp bieden met de kennis en expertise die binnen het veiligheidscluster aanwezig is. Met het aangaan van deze alliantie krijgt Connect2Trust ook toegang tot innovatie producten en diensten van HSD, bijvoorbeeld via Markt Consultatie Sessies.

Aanvullend zullen er activiteiten georganiseerd worden die gericht zijn op cyber security professionals en talent. Zo kunnen (alumni) studenten van de jaarlijkse International Cyber Security Summerschool, powered by HSD, bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Connect2Trust’s CyberSQUAD evenement. De kennis en expertise van Connect2Trust en HSD kan dan gedeeld worden met deze belangrijke doelgroep van jonge cyber security professionals.

Raymond Bierens, Voorzitter van de Stichting Connect2Trust: “Als schakelorganisatie van het NCSC en initiatiefnemer van het Nederlands Security Meldpunt biedt deze wederkerige alliantie met HSD nieuwe mogelijkheden om onze informatie breder te delen en tegelijkertijd -samen met het ecosysteem van verbonden partners aan de HSD- te kijken hoe dit handelingsperspectief door iedere ontvangende deelnemer kan worden omgezet in het uitvoeren van de daadwerkelijke handeling.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!