Redactie - 12 maart 2022

Amerikanen helpen al sinds oktober met Oekraïne cyberverdediging

Amerikanen helpen al sinds oktober met Oekraïne cyberverdediging image

Amerikaanse IT-experts en het Amerikaanse leger zijn sinds oktober bezig met het beschermen van de Oekraïense IT-infrastructuur. Zowel militaire als IT-experts van techbedrijven zochten naar malware op Oekraïense systemen.

Bronnen melden aan de Financial Times dat het om een spoedmissie ging, die in oktober en november is opgezet. In dat stadium zou de oorlog al onvermijdelijk hebben geleken. Vermoedelijk plande Rusland een omvangrijke cyberaanval als onderdeel van de inval in zijn buurland.

Cyberaanval op spoorwegen verijdeld

Diverse cyberaanvallen zijn naar verluid verijdeld. Deze hadden volgens de bronnen impact kunnen hebben op de Oekraïense burgerbevolking. Als voorbeeld wordt malware genoemd die de Oekraïense spoorwegen had kunnen platleggen. Dit had onder meer de vlucht vanuit het conflictgebied kunnen bemoeilijken. Bijna een miljoen Oekraïeners ontsnapten het conflictgebied in de eerste tien dagen via treinen.

Hoeveel de Amerikanen helpen bij het verdedigen van de Oekraïense cyberinfrastructuur en diverse aanvallen zijn afgeslagen, melden bronnen dat het risico op een grote aanval nog altijd bestaat. Wel zouden de uitgebreide maatregelen verklaren waarom Russische aanvallen op Oekraïne tot nu toe weinig succesvol zijn gebleken.

'Rusland zette elite cybertroepen niet in'

Een Europese official die deze week door de Amerikanen tijdens een NAVO-bijeenkomst is gebriefd over de situatie, meldt aan de Financial Times dat Rusland zijn elite cybertroepen tot nu toe niet heeft ingezet. Mogelijk omdat het Oekraïne heeft onderschat. Als voorbeeld wordt de communicatie van Russische commandanten genoemd. Deze vindt niet plaats via versleutelde telefoons, maar via Oekraïense mobiele netwerken. In sommige gevallen maken commandanten hierbij gebruik van hun Russische telefoons. Oekraïne zou hier op inspelen door op belangrijke momenten Russische telefoons van zijn netwerken te weren, waarmee het de communicatie verstoord.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Cyber Future Event Zahier Madhar BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!