Websites informeren Russen over oorlog in Oekraïne via spamberichten

14-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Websites informeren Russen over oorlog in Oekraïne via spamberichten

Telefoonnummers en e-mailadressen van zo'n 150 miljoen Russen zijn verzameld door een ontwikkelaars. Via verschillende websites kunnen gebruikers deze Russische burgers berichten sturen over de oorlog in Oekraïne.

Het gaat om twee verschillende initiatieven. Een groep Poolse ontwikkelaars heeft een website opgericht waarmee gebruikers berichten kunnen sturen naar Russische gebruikers, meldt de Wall Street Journal. De website haalt automatisch telefoonnummers en e-mailadressen op uit de databank. Deze zijn eigendom van zowel Russische burgers als bedrijven.

Noorse tegenhanger

De BBC meldt dat Noorse ontwikkelaars een vergelijkbare website hebben opgezet. Via deze site kunnen gebruikers een bericht in het Russisch sturen naar Russische gebruikers. Via de website kunnen gebruikers hun boodschap in een keer naar bijna 150 miljoen Russische e-mailadressen versturen. Inmiddels zouden al zo'n 22 miljoen van dergelijke berichten naar Russische gebruikers zijn verstuurd.
 
De titel van dit bericht luidt 'Ik ben niet uw vijand'. In het bericht staat onder meer: "Beste vriend, ik schrijf u om mijn zorgen te delen over de toekomst van onze kinderen op deze planeet. De meeste in de wereld veroordelen Poetin's invasie van Oekraïne."

Reviews bij bedrijven

Het is niet het eerste online initiatief om de Russische bevolking te informeren over de oorlog in Oekraïne. Eerder was er al een beweging om op zoekmachines Yandex en Google reviews te plaatsen bij Russische bedrijven over de oorlog in Oekraïne. Ook claimen hackers Russische nieuwswebsites te hebben gehackt en voorzien van een boodschap over de oorlog.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility