IDC verwacht snelle groei van markt voor private 5G-infrastructuur

17-03-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

IDC verwacht snelle groei van markt voor private 5G-infrastructuur

De wereldwijde omzet uit private draadloze LTE-/5G-infrastructuur bedraagt tegen 2026 zo'n 8,3 miljard dollar. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de omzet van 1,7 miljard dollar in 2021. De markt groeit naar verwachting met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 35,7% over de prognoseperiode 2022-2026.

Dit voorspelt International Data Corporation (IDC). De marktonderzoeker definieert een private draadloze LTE-/5G-infrastructuur als elk 3GPP-gebaseerd mobiel netwerk dat wordt ingezet voor een specifieke verticale onderneming of industrie-klant die toegewijde toegang biedt tot private bronnen. Dit kan een specifiek spectrum omvatten en hardware- en software-infrastructuur. Het kan een reeks gebruiksscenario's ondersteunen, waaronder vaste draadloze toegang, traditionele en verbeterde mobiele breedband, IoT-eindpunten/sensoren en betrouwbare toepassingen met lage latentie.

Markt groeit

De wereldwijde markt voor private draadloze LTE-/5G-infrastructuur is in 2021 opnieuw gegroeid. Terwijl private LTE de belangrijkste omzetbron blijft, zijn in toenemende mate ook private 5G-marketing, onderwijs, proeven en nieuwe private 5G-producten en -diensten beschikbaar.

Toch blijven de meeste private 5G-projecten tot nu toe proefversies of pre-commerciële implementaties. De aanhoudende acceptatie van private LTE en praktijktoepassingen van private 5G in de maakindustrie, warehousing en bredere industriële sector geeft volgens IDC aan dat hoewel private 5G wat betreft marktomvang nog in de kinderschoenen staat, maar de belangstelling voor en interesse in wat het kan leveren zeer groot is.

'5G blijft evolueren'

"De toegenomen vraag naar toegewijde of private draadloze oplossingen die verbeterde beveiliging, prestaties en betrouwbaarheid kunnen bieden, blijft aanwezig. Dit aangezien zowel huidige als toekomstige toepassingen - met name die in de industriële sector - meer van hun netwerk en edge-infrastructuur vragen", aldus Patrick Filkins, onderzoeksmanager, IoT- en telecomnetwerkinfrastructuur bij IDC. "Hoewel de particuliere LTE/5G-infrastructuur steeds meer belangstelling krijgt, is de realiteit dat 5G zelf blijft evolueren en zich ook de komende jaren blijft ontwikkelen. Als zodanig wordt van veel organisaties verwacht dat ze de komende jaren investeren in privé 5G nu vorderingen worden gemaakt in 5G-standaarden, de algemene beschikbaarheid van spectrum en gereedheid voor apparaten."

In een rapport deelt IDC's zijn jaarlijkse prognose voor de private LTE/5G draadloze infrastructuurmarkt.  De prognose omvat uitgaven op het gebied van RAN-, kern- en transportinfrastructuur, evenals investeringen per regio. Het rapport heeft geen betrekking op diensten of openbare en geëxploiteerde netwerken die gedeeld dataverkeer vervoeren. Het rapport biedt daarnaast een marktoverzicht, inclusief drijfveren en uitdagingen voor technologieleveranciers, communicatieserviceproviders en cloudproviders. Het rapport 'Worldwide Private LTE/5G Infrastructure Forecast, 2022-2026 (IDC #US48891622)' is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht