Wouter Hoeffnagel - 17 maart 2022

Eerste Kamer stemt over tijdelijke stop bouw Meta datacenter Zeewolde

Eerste Kamer stemt over tijdelijke stop bouw Meta datacenter Zeewolde image

De Eerste Kamer buigt zich volgende week over een motie van de Partij van de Dieren (PvdD) die oproept tot een tijdelijke stop van de bouw van het nieuwe megadatacenter data Meta in Zeewolde wil bouwen. Via de motie wil de partij de verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf van de resterende grond die Meta nodig heeft voor de bouw tegenhouden.

Het gaat om een motie van senator Nico Klaas Koffeman van de PvdD. Koffeman vraagt om een pas op de plaats in de voorbereidingen van de bouw van een grootschalig datacentrum van het bedrijf Meta in Zeewolde. De motie is ene reactie op een debat met minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de kabinetsvisie omtrent de vestiging van datacenters. De minister zei toen dat er geen juridische mogelijkheden zijn om de bouw van het datacenter te stoppen. Ook kan het aangescherpte beleid omtrent de vestiging van datacenters niet met terugwerkende kracht worden toegepast op het project.

PvdD-senator Peter Nicolaï spreekt dit tegen. Nicolaï wijst erop dat het Rijk 'bij urgent beleid' op grond van bestaande regels in de Gemeentewet en de Wet op de Ruimtelijke Ordening wel degelijk de mogelijkheid heeft een pas op de plaats af te dwingen.

Een eerdere motie van Koffeman om de verkoop van de grond van het datacenter op te schorten is in december 2021 aangenomen door de Eerste Kamer. Het huidige kabinet-Rutte IV was toen nog niet aangetreden. Koffeman wil dat voor het datacenter in ieder geval extra eisen worden gesteld voor energieopwekking, het gebruik van water en het gebruik van restwarmte.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!