Witold Kepinski - 17 maart 2022

Gebruik VPN in Rusland en Oekraïne sterk gestegen

Gebruik VPN in Rusland en Oekraïne sterk gestegen image

De vraag naar VPN nam opnieuw toe in Rusland in het weekend van 12-13 maart, toen de Russische autoriteiten Instagram verbood als vergelding voor moederbedrijf Meta, waardoor oproepen tot geweld tegen het Russische leger op zijn platforms bleven staan. Dit meldt top10vpn.com.

De vraag naar VPN-diensten piekte op 14 maart met 2,692% vergeleken met de gemiddelde dagelijkse vraag in de week voorafgaand aan de invasie van Oekraïne. Deze laatste piek volgt op drie dagen van aanhoudende stijgende belangstelling. Vanaf 15 maart was de vraag naar VPN's afgenomen, maar bleef zeer hoog met 1,556 % boven normaal.

Het officiële verbod op Facebook en Twitter op 4 maart had eerder de vraag naar VPN-services aangewakkerd, waardoor deze gedurende twee opeenvolgende dagen meer dan 1.000% hoger was dan de basislijn.

De beperkingen op Facebook en Twitter waren in het weekend van 26-27 februari begonnen met internetsnelheden bij toegang tot die platforms zo sterk beperkt dat ze onbruikbaar werden, waardoor Russen steeds meer VPN-services gebruikten. De vraag naar VPN nam in de loop van die week toe en was op 3 maart meer dan 750% hoger dan de basislijn. "Uit onze analyse van Ruslands centrale register van geblokkeerde sites blijkt dat het Kremlin sinds de invasie meer dan 300 sites met betrekking tot de oorlog heeft geblokkeerd , waaronder BBC News, Deutsche Welle en Voice of America Russischtalige sites. De Russische autoriteiten bevestigden op 15 maart dat ze hadden geprobeerd VPN-verkeer te blokkeren en dat zouden blijven doen", aldus top10vpn.com.

Oekraïne

Nu de internettoegang in Oekraïne werd verstoord door de Russische invasie, schoot de vraag naar VPN omhoog in het weekend van 26-27 februari. Op maandag 28 februari was de vraag 544% hoger dan het dagelijkse gemiddelde in de eerste helft van de maand voordat de spanningen dramatisch begonnen te escaleren. De vraag bleef gedurende de week stijgen en piekte op 2 maart 609% hoger dan voor het uitbreken van de oorlog.

In de twee weken daarna is de gemiddelde dagelijkse VPN-vraag afgenomen, maar deze blijft relatief hoog, met 317% boven de basislijn. Terwijl Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, doemde de afgelopen weken het oorlogsspook op, waarvan sindsdien is bewezen dat het schadelijke Russische cyberaanvallen omvat. Als gevolg hiervan begon de vraag naar VPN in Oekraïne vanaf 15 februari te stijgen, met een stijging van 40% in de dagen voor de invasie.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!