Wouter Hoeffnagel - 18 maart 2022

Sophos waarschuwt voor CryptoRom-oplichtingscampagne

Sophos waarschuwt voor CryptoRom-oplichtingscampagne image

Een internationale oplichtingscampagne rondom cryptocurrency is ontdekt. Onder de naam CryptoRom is een financiële fraudecampagne opgezet waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van social engineering.

Hiervoor waarschuwt Sophos. De internationale cryptocurrency-oplichterij CryptoRom richt op iPhone- en Android-gebruikers via populaire dating-apps, zoals Bumble en Tinder. Het nieuwe onderzoek is gebaseerd op verhalen uit de eerste hand die met Sophos zijn gedeeld door slachtoffers. De slachtoffers hebben naar aanleiding van de eerdere rapporten van over CryptoRom contact opgenomen met Sophos.

Sterk afhankelijk van social engineering

"De CryptoRom-zwendel is op romantiek gerichte financiële fraude die in bijna elk stadium sterk afhankelijk is van social engineering", zegt Jagadeesh Chandraiah, senior dreigingsonderzoeker bij Sophos. “De oplichters trekken doelwitten aan via nepprofielen op legitieme datingsites en proberen vervolgens het doelwit te overtuigen om een nep-app voor cryptocurrency-handel te installeren en erin te investeren. De apps worden meestal geïnstalleerd als webclips en zijn zo ontworpen dat ze sterk lijken op legitieme, vertrouwde apps."

Sophos meldt dat indien slachtoffers hun investeringen uit een van de neppe trading-programma's probeerden terug te trekken, hun rekeningen werden bevroren en tot honderdduizenden dollars aan valse "winstbelasting" in rekening werd gebracht om weer toegang te krijgen. Volgens Sophos wordt de CryptoRom-operatie steeds georganiseerder, meer verfijnd en richt zich op slachtoffers over de hele wereld.

Meer informatie over de CryptoRom-campagne is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!