Wouter Hoeffnagel - 17 maart 2022

Tegenstanders van Meta-datacenter winnen gemeenteraadsverkiezingen Zeewolde

Tegenstanders van Meta-datacenter winnen gemeenteraadsverkiezingen Zeewolde image

Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie komen als de twee grote winnaars uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde. Beide partijen zijn tegen de komst van het omstreden datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta in Zeewolde.

Dat blijkt uit gegevens die de gemeente heeft verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP, meldt onder meer NU.nl. Leefbaar Zeewolde ziet zijn zetelaantal verdubbelen van 5 naar 10. De partij kreeg 45,5% van de stemmen. De ChristenUnie haalde 22,3 van de stemmen en krijgt hiermee 4 zetels in de nieuwe gemeenteraad. De partijen hebben nu samen 14 zetels in handen en hebben daarmee een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Beide partijen zijn felle tegenstanders van de komst van een datacenter van Meta in de plaats. De komst van dit datacenter is omstreden. Tegenstanders zetten onder meer vraagtekens bij de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst van het project. Een meerderheid van de toenmalige gemeenteraad bleek in december echter voor de komst van het datacenter te zijn. Elf van de negentien raadsleden stemden toen voor het wijzigen van het bestemmingsplan voor de locatie.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!