Leefbaar Zeewolde: Komst van Meta-datacenter alsnog proberen tegen te houden

18-03-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Leefbaar Zeewolde: Komst van Meta-datacenter alsnog proberen tegen te houden

Leefbaar Zeewolde is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde als grote winnaar uit de bus gekomen. De partij zag het aantal zetels verdubbelen naar tien. De partij wil de komst van het megadatacenter van Meta naar de gemeente alsnog proberen tegen te houden.

Dit meldt lijsttrekker Tom Zonneveld aan Omroep Flevoland. Zonneveld ziet de uitkomst van de verkiezingen als opdracht tot het terugdraaien van het genomen besluit over het datacenter. De lijsttrekker erkent dat dit heel moeilijk wordt. "Er zijn wel mogelijkheden, maar die zijn lastig. Waar we zeker op willen inzetten is dat we overal laten blijken dat hier een andere wind is gaan waaien", zegt Zonneveld tegen Omroep Flevoland.

Hordes

Zonneveld wijst erop dat de Eerste Kamer volgende week stemt over de verkoop van grond voor het datacenter door het Rijksvastgoedbedrijf. Zonneveld stelt dat Eerste Kamerleden nu in ieder geval weten dat 'Zeewolde anders is gaan denken over het datacentrum'. Daarnaast moeten ook de provincie en het Waterschap nog een vergunning afgeven, kan de Tweede Kamer de komst nog tegenhouden en moet het Rijksvastgoedbedrijf nog akkoord gaan met de verkoop van de grond.

Zonneveld hoopt in elke stap van dit proces invloed te kunnen uitoefenen. "Ik zie het als hordes voor Meta. En ik wil bij elke horde proberen om het proces te vertragen", aldus Zonneveld.

Leefbaar Zeewolde kan hierbij mogelijk rekenen op steun van de ChristenUnie (CU). Ook de CU stemde eerder tegen de komst van het datacenter. Ook Tamara Baas van de CU ziet in het vergunningstraject ruimte voor winst. Ook Baas hoopt dat het Rijksvastgoedbedrijf de grond niet wil verkopen.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters