ING noemt impact sancties en stijgende energieprijzen op IT-bedrijven beperkt

18-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

ING noemt impact sancties en stijgende energieprijzen op IT-bedrijven beperkt

Sommige IT-bedrijven krijgen direct te maken met de impact van de oorlog in Oekraïne. Onder meer doordat zij werken met personeel uit de regio Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. De direct impact van economische sancties en stijgende energieprijzen op IT-bedrijven is beperkt.

Dit meldt ING in zijn sectorupdate voor de ICT-sector. "De oorlog is in eerste plaats een menselijke tragedie rond vrijheid en veiligheid. Sommige IT-bedrijven krijgen hier direct mee te maken doordat ze werken met personeel uit de regio Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Het gebied staat bekend om de hoge dichtheid van IT’ers", schrijft ING.

Directe impact is beperkt

De directe impact van economische sancties en stijgende energieprijzen op IT-bedrijven is slechts beperkt, meldt ING. Wel krijgen IT-bedrijven te maken met klanten in sectoren die mogelijk sterk geraakt worden. Denk hierbij aan bedrijven in de sectoren food en agri, transport en industrie.

Het conflict leidt tot angst voor een stijgende hoeveelheid cybercrime. Deze gevreesde toename blijft vooralsnog uit. Wel noemt ING extra waakzaamheid geboden. Het NCSC en Digital Trust Center organiseerde onlangs een webinar over het actuele dreigingsbeeld.

Tot slot wijst ING op de Dutch Cloud Community, die de actie Cloud4Ukraine heeft opgezet. Cloudbedrijven stellen als onderdeel van deze actie hun infrastructuur beschikbaar om collega-cloudbedrijven uit Oekraïne te helpen met het voortzetten van hun bedrijfsvoering, ook indien hun eigen infrastructuur niet langer beschikbaar is. Het aanbod bestaat onder meer uit serverruimte, backups, storage, VPS’en, IP-ruimte en datacenterdiensten.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Het zijn turbulente tijden waarin niet alleen economische sancties, maar ook stijgende energieprijzen van invloed zijn op bedrijven. Het is dan ook goed om te zien dat de impact van deze factoren op IT-bedrijven naar verwachting gering is. BTG roept zijn achterban op waakzaam te blijven op eventuele cyberincidenten, waarvan in relatie met het conflict een toename wordt gevreesd."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud