Vrouwelijke arts neemt voortouw in Oekraïne

Iryna Rybinkina

Vrouwelijke arts neemt voortouw in Oekraïne

Iryna Rybinkina

19-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Vrouwelijke arts neemt voortouw in Oekraïne

De Nederlandse ICT ondernemer Erik Garritsen en Dutch IT Channel vragen graag aandacht voor Dr. Iryna Rybinkina, een Brits-Oekraïense anesthesist met een Nederlandse echtgenoot en twee kinderen. Zij zet zich in voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne, waar ze al internationale aandacht voor heeft gekregen. Alle soorten van ondersteuning is welkom.

Rybinka is geboren in Kyiv met een Oekraïense moeder en een Russische vader. Na haar geneeskundestudie in Kyiv is zij naar Engeland verhuisd en daar opgeleid tot chirurg en anesthesist. Vorig jaar is zij met haar gezin verhuisd naar Nieuw-Zeeland om te werken op de harttransplantatie afdeling in Auckland.

In de afgelopen jaren had zij veel contact met artsen in Oekraïne. Met collega’s richtte ze een aantal jaar geleden de organisatie SMART Medical Aid op om trainingen te geven en medische hulpgoederen naar Oekraïne te brengen. Honderden Oekraïense artsen en hulpverleners volgden deze trainingen.

Met het uitbreken van de oorlog stond haar leven in een keer op zijn kop. Zij had het gevoel dat zij wat moest doen.

Ze nam contact op met het Oekraïense ministerie van volksgezondheid, haar collega’s in Oekraïne en op andere plekken in de wereld om er achter te komen wat er nodig was en wat zij kon bieden.

Vier dagen later organiseerde zij met collega’s een online congres voor Oekraïense artsen om hen bij te scholen hoe om te gaan met ernstige trauma slachtoffers en hoe te werken in geval van schaarste. Meer dan 8000 Oekraïense artsen volgden het congres via YouTube.

Tegelijkertijd inventariseerde ze wat nodig was in de Oekraïense ziekenhuizen. Er was een tekort aan basale hulpmiddelen als verbandsets, tourniquets en persoonlijke beschermingsmiddelen. Ze bracht 20 uur per dag door aan de telefoon om met leveranciers en donoren te spreken om deze aan te schaffen. Het lukt haar om duizenden hulpmiddelen richting Oekraïne te sturen. Ook ondersteunde ze artsen uit onder andere Ierland en Tsjechië om naar Oekraïne af te reizen voor hulpverlening.

Ze realiseerde zich dat ze vanuit Nieuw-Zeeland veel kon bereiken, maar had ook het gevoel dat ze het zichzelf niet kon vergeven als ze zelf niet naar Oekraïne af zou reizen om te zien of ze meer kon doen. Binnen een dag besloot ze onbetaald verlof op te nemen en met het gezin naar Nederland te reizen. Vanuit daar reisde ze door naar Polen en van daar naar Lviv in het westen van Oekraïne. Haar gezin bleef in Nederland.

Ze is nu in Oekraïne waar ze zich inzet om hulpgoederen op de juiste plek te krijgen. De situatie is chaotisch. Het is alleen mogelijk om met kleine auto’s en busjes door het land te reizen. De bestuurders riskeren hun leven door naar de gebieden te reizen waar gevochten wordt. Ze werkt dagelijks om de behoefte van ziekenhuizen te inventariseren en de lokale artsen van de juiste hulp te voorzien. Daarnaast probeert ze de evacuatie van gewonden te ondersteunen en plek voor hen in buurlanden te vinden.

Het lukt haar om het voortouw te nemen in een chaotische situatie. Haar kennis en ervaring helpen om de juiste hulp op de juiste plek te krijgen. Ze heeft een klein team om zich heen verzameld in Lviv en kan bogen op haar netwerk van internationale contacten. Uit de hele wereld krijgt ze hulp aangeboden.

Ze maakt lange dagen en het werk is zwaar. De noodzaak is er niet minder om. Ziekenhuizen en hulp konvooien zijn een doelwit in deze oorlog, er zijn steeds meer gewonden en vluchtelingen. Hoe haar inzet zich zal ontwikkelen weet ze nu nog niet. Ze hoopt dat de oorlog stopt, maar zelfs dan is er voor lange tijd veel hulp nodig.

TV-Interview met Fox News: https://smartmedicalaid.org/coverage-on-fox-news/

Online interview: https://smartmedicalaid.org/interview-with-dr-rybinkina-in-thejournal-ie/

Meer informatie over de organisatie SMART Medical Aid:

www.smartmedicalaid.org

https://fb.me/smartmedicalaid

https://twitter.com/smartmedicalaid

Donaties:

SMART Medical Aid heeft geld nodig voor specifieke medische hulpgoederen aan te schaffen, voor de opslag en vervoer naar en in Oekraïne en de onkosten van lokale vrijwilligers. Donaties kunnen worden overgemaakt via PayPal of bankrekening:

PayPal: https://paypal.me/smartmedicalaid

Bunq: https://bunq.me/SMART

Bankrekening: IBAN: BE39 9672 7476 7519 op naam van Smart Medical Aid

Terug naar nieuws overzicht