Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2022

Europol waarschuwt voor namaakchips

Europol waarschuwt voor namaakchips image

Europol waarschuwt voor namaakchips die te koop worden aangeboden. Criminelen proberen bedrijven op te lichten door in te spelen op het chiptekort, dat sectoren wereldwijd treft.

In een rapport waarschuwt Europol voor diverse namaakproducten. Een van de producten waar de Europese opsporingsinstantie op ingaat zijn namaakchips. De instantie waarschuwt voor de gevaren van namaakchip voor kritieke infrastructuur en persoonlijke apparaten van gebruikers.

Te koop via online marktplaatsen

Europol waarschuwt dat bedrijven dusdanig onder druk kunnen worden gezet door klanten dat zij eerder geneigd zijn chips te accepteren. Deze kunnen echter nep zijn en zo hun weg vinden in de uiteindelijke producten van bedrijven. De namaakchips worden onder meer via online marktplaatsen te koop aangeboden. Europol waarschuwt dat de chips op het eerste oog authentiek lijken.

"Leveranciersketen zijn wereldwijd en kwetsbaar voor de introductie van namaakproducten aangezien doorgaans verschillende distributeurs componenten in handen krijgen voordat zij de productielocatie bereiken. Het traceren van de oorspronkelijke leverancier van namaakchips kan moeilijk zijn indien deze beschermde namaakchips geverifieerd worden door chipbedrijven", schrijft Europol.

Het rapport is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!