IT-specialisten verlaten massaal Rusland

22-03-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

IT-specialisten verlaten massaal Rusland

Russische IT-specialisten verlaten massaal hun land, nu er sancties in werking zijn getreden door de invasie van Rusland in Oekraïne. Volgens het Russisch persbureau Interfax zullen in april tussen 70.000 tot 100.000 duizend mensen Rusland verlaten als onderdeel van de "tweede golf" van emigratie van IT-specialisten. Deze voorspelling is gegeven door de Russische Vereniging voor Elektronische Communicatie (RAEC).

De eerste golf van 50.000 tot 70.000 IT-specialisten zijn al vertrokken. Het enige dat de tweede golf tegenhoudt, is dat er dure tickets zijn, de beschikbare huisvesting in Rusland is gegroeid, niemand op Russen wacht en er geen internationale financiële connectiviteit is, het is onmogelijk om transacties uit te voeren.

In april zullen 70.000 tot 100.000 IT-specialisten Rusland verlaten, aldus Sergey Plugotarenko, hoofd van de RAEC, tijdens een bijeenkomst "Ontwikkeling van de IT-industrie onder sancties" in de Doema, het Russisch parlement.

In verband met de uitstroom van IT-specialisten heeft het Russische ministerie van Digitale Ontwikkeling maatregelen voorbereid om de IT-industrie te ondersteunen. Als onderdeel van het nieuwe maatregelenpakket worden alle IT-bedrijven voor drie jaar vrijgesteld van inkomstenbelasting en inspecties en krijgen hun medewerkers die betrokken zijn bij softwareontwikkeling uitstel van militaire dienstplicht.

Daarnaast zullen ontwikkelaars van mobiele applicaties en organisaties die betrokken zijn bij de implementatie, installatie en het testen van binnenlandse oplossingen fiscale voorkeuren krijgen. IT-bedrijven zullen preferentiële leningen kunnen ontvangen tegen een tarief van maximaal 3%, en hun werknemers zullen preferentiële hypotheken kunnen aanvragen.

Ondersteuning

Het ministerie van Digitale Ontwikkeling stelt voor om 14 miljard roebel uit het reservefonds toe te wijzen om bedrijven in de IT-industrie te ondersteunen bij sancties. Fondsen in de vorm van subsidies zullen worden verdeeld door het Fonds voor hulp bij de ontwikkeling van kleine ondernemingen in de wetenschappelijke en technische sfeer (Bortnik-fonds), het Fonds voor de ontwikkeling van het Centrum voor de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe technologieën ( Skolkovo-fonds) en het Russische Fonds voor de ontwikkeling van informatietechnologieën (RFRIT).

 

 

Terug naar nieuws overzicht