Cloud stimuleert vraag naar moderne datacenter toepassingen

29-03-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cloud stimuleert vraag naar moderne datacenter toepassingen

Uit 2021 jaargegevens van Synergy Research Group blijkt dat de wereldwijde uitgaven aan IT-hardware en -software voor datacenters vanaf 2020 met 10% zijn gestegen, voornamelijk dankzij een sprong van 20% in de uitgaven voor public cloudinfrastructuur, waardoor het naar een recordhoogte is gestegen.

Cloudproviders blijven fors investeren in hun datacenters om aan de steeds toenemende vraag naar hun diensten te voldoen. Ondertussen herstelden de bedrijfsuitgaven voor hun eigen datacenterinfrastructuur zich een beetje in 2021 met een groei van 3%, na een daling van 6% in 2020.

Cloud

In termen van marktaandeel voor het volledige jaar 2021, vertegenwoordigen ODM's in totaal het grootste deel van de public cloud markt, waarbij Inspur, Dell en Microsoft de leidende individuele leveranciers zijn, die allemaal een vergelijkbaar marktaandeel hebben. De marktleiders in bedrijfsinfrastructuur in 2021 waren Microsoft en Dell, op afstand gevolgd door HPE en Cisco.

Hardware

De totale inkomsten uit apparatuur voor datacenterinfrastructuur, inclusief zowel cloud- als niet-cloudhardware en -software, bedroegen 185 miljard dollar in 2021, waarbij de public cloud infrastructuur nu 47% van het totaal uitmaakt. De belangrijkste hardwaregerichte segmenten van servers, opslag en netwerken waren samen goed voor 77% van de markt voor datacenterinfrastructuur. OS, virtualisatiesoftware, cloudbeheer en netwerkbeveiliging zorgen voor de balans. 

Data Storage en Servers

Per segment is Dell de algehele leider op het gebied van server- en data storage inkomsten, waarbij Inspur een duidelijke leider is in serververkoop aan public cloudproviders. Cisco is dominant in het netwerksegment, terwijl Microsoft hoog op de ranglijst staat vanwege zijn positie in server-besturingssystemen en virtualisatietoepassingen. Buiten deze vier zijn de andere toonaangevende leveranciers op de markt HPE, Huawei, VMware, Lenovo en IBM.

Datacenter

“De totale markt voor datacenterapparatuur blijft groeien, waarbij de algemene groei in 2021 na twee relatief gematigde jaren weer aantrekt. Het grootste verhaal is het steeds groter wordende marktaandeel dat wordt geleverd door verkopen aan public cloud providers, die nu bijna de helft van alle uitgaven aan datacenterapparatuur voor hun rekening nemen”, zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “We voorspellen dat deze trends zich de komende vijf jaar zullen voortzetten, waarbij een jaarlijkse groei met dubbele cijfers in de verkoop aan cloudproviders helpt om een enigszins vlakke bedrijfsmarkt te compenseren. In het serversegment van de markt hebben de leveringen van eenheden aan public cloudproviders nu de bedrijfsvolumes ver overtroffen, hoewel het verschil in waarde van de twee marktverticalen veel minder uitgesproken is vanwege hogere enterprise server-ASP's."

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter