ACM: Apple moet maximale dwangsom van vijftig miljoen euro betalen

29-03-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ACM: Apple moet maximale dwangsom van vijftig miljoen euro betalen

Apple moet de maximale dwangsom van 50 miljoen euro betalen. De voorwaarden die het bedrijf stelt aan datingapps voldoen nog steeds niet aan de eisen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hiervoor stelt.

De toezichthouder meldt op zijn website dat Apple op zondag 27 maart aanpassingen heeft doorgevoerd in hun voorstel om te voldoen aan de eisen die de ACM stelt op grond van de Nederlandse en Europese mededingingsregels. De ACM is positief over deze stap. Het aangepaste voorstel moet leiden tot definitieve voorwaarden voor aanbieders van datingapps die gebruik willen maken van de App Store.

De ACM meldt zodra het voorstel met definitieve voorwaarden binnen is, deze voor te leggen aan marktpartijen. Daarna wordt zo snel mogelijk beoordeeld of Apple met de uitvoering hiervan voldoet aan de eis van de ACM dat alternatieve betaalwijzen mogelijk worden gemaakt in datingapps.

Maximale dwangsom

Tegelijkertijd meldt de toezichthouder echter ook dat de 10e last is verbeurd. Apple moet daarom de maximale dwangsom van 50 miljoen euro betalen aan de ACM. Indien de ACM tot oordeel komt dat Apple niet aan de regels voldoet, kan de toezichthouder een nieuwe last opleggen met een hogere dwangsom.

"Omdat op de iPhone datingapps alleen via de App Store aangeboden kunnen worden, zijn datingapp-aanbieders erg afhankelijk van Apple. Datingapp-aanbieders kunnen daarom niet anders dan de voorwaarden van Apple accepteren. Omdat Apple daarmee een machtspositie heeft, gelden er strenge regels. Er mag op grond van de Nederlandse en Europese mededingingsregels geen misbruik worden gemaakt van die machtspositie door bijvoorbeeld onredelijke voorwaarden te stellen", schrijft de ACM.

Terug naar nieuws overzicht
Software