Meta legt bouw van datacenter in Zeewolde stil

29-03-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meta legt bouw van datacenter in Zeewolde stil

Meta pauzeert de bouw van zijn datacenter in Zeewolde. Het bedrijf wil blijven samenwerken met de gemeente bij het bepalen van haar vervolgstappen.

Meta wilde in Zeewolde een omvangrijk datacenter bouwen. Tegenstanders verzetten zich tegen de komst. Zij zetten onder meer vraagtekens bij de duurzaamheid en de maatschappelijke opbrengst van het project. De recente gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde zijn gewonnen door Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie, die beide tegen de bouw van het datacenter zijn. Leefbaar Zeewolde liet al weten de bouw van het datacenter te willen tegenhouden.

Eerste Kamer wil bouw tegenhouden

De Eerste Kamer stemde onlangs in met een motie die de regering oproept de voorbereidingen voor de bouw van een datacenter van Facebook-moederbedrfijf Meta in de omgeving van Zeewolde tegen te houden. De Eerste Kamer-leden willen dat de regering er alles aan doet om de voorbereidingen juridisch onmogelijk te maken.

Meta kondigt nu aan de bouw van het datacenter te pauzeren. Een woordvoerder van Meta meldt: “In 2019 is Meta door de lokale, provinciale en nationale overheid uitgenodigd om een datacenterinvestering in Nederland - en in Zeewolde in het bijzonder - te overwegen. Sindsdien heeft Meta een sterke samenwerking voor ogen, met banen en maatschappelijke voordelen voor de regio. Omdat we een goede buur willen zijn, hebben we vanaf dag één benadrukt dat een goede match tussen ons project en de mensen in Zeewolde het belangrijkste criterium is bij onze plannen. Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren. We blijven nauw samenwerken met de gemeente bij het bepalen van onze vervolgstappen.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters