Wouter Hoeffnagel - 31 maart 2022

Financiële dienstverleners en verzekeraars versnellen digitale transformatie met low-code

Financiële dienstverleners en verzekeraars versnellen digitale transformatie met low-code image

Financiële dienstverleners en verzekeraars gebruiken low-code om digitale transformatie te versnellen. Kostenbesparing en wendbaarheid van organisaties zijn de grootste voordelen van toepassing low-code volgens recent onderzoek. 97% geeft aan dat low-code aan de verwachtingen voldoet of zelfs overtreft. 61% ervaart dat low-code 30% sneller is dan traditionele ontwikkelmethoden.

Dit blijkt uit onderzoek van Mendix onder financiële dienstverleners. Het onderzoek laat zien hoe zij met low-code digitalisering versnellen, gebruikerservaringen verbeteren en verouderde systemen moderniseren. Voor banken en andere financiële dienstverleners is kostenbesparing de grootste winst bij het gebruik van low-code. In de verzekeringssector is dit de wendbaarheid van de organisatie.

“IT-afdelingen in sterk gereguleerde sectoren zijn zoveel tijd kwijt aan compliance dat initiatieven voor het verbeteren van de klantervaring vaak geen prioriteit zijn”, zegt Ron Wellman, manager Industry Clouds voor Financial Services, Insurance, Retail & Public bij Mendix. “Low-code versnelt de ontwikkeling van applicaties, automatisering en het creëren van nieuwe digitale ervaringen. Veel organisaties in de financiële dienstverlening maken gebruik van low-code om bedrijfsprocessen te digitaliseren, verouderde apps te moderniseren en de klantreis te optimaliseren.”

Algemene trends

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek (97%) geven aan dat low-code aan hun verwachtingen voldoet of overtreft als het gaat om gebruiksgemak, flexibiliteit van de organisatie en een snelle time-to-market. Deze hoge waardering van low-code is waarschijnlijk het resultaat van de robuustheid en volwassenheid van de beschikbare low-code platformen, en de hoge mate waarin de financiële sector bekend is met de voordelen van low-code. Verder geeft 61% aan dat low-code zorgt voor een snelheidswinst van ten minste 30%. Hierdoor is er minder capaciteit nodig voor de ontwikkeling en uitrol van applicaties en is er betere samenwerking tussen de business en IT.

Een andere trend is de veranderende samenstelling van IT-teams. Van teams met uitsluitend ontwikkelaars naar ‘fusieteams’ waarin domeinexperts samen met ontwikkelaars aan de slag gaan. Deze domeinexperts zijn vaak ‘citizen developers’ met weinig tot geen programmeerervaring. Ze bouwen applicaties met behulp van technologie die door IT wordt gefaciliteerd, met door IT ingebouwde checks. Volgens een recent Gartner-rapport maakt 61% van de organisaties citizen development mogelijk, of overwegen ze dit te implementeren.

Financiële dienstverleners willen flexibel blijven

Respondenten bij banken en andere financiële dienstverleners gebruiken low-code om flexibel te blijven. Met low-code kunnen projecten namelijk sneller worden gestart en kan er beter worden ingespeeld op marktontwikkelingen. Door de vele legacy-systemen binnen deze organisaties is het vaak lastig om de klantervaring te verbeteren, omdat data over die systemen verspreid is. Daarom geven respondenten aan dat ze voornemens zijn om verouderde applicaties die gebouwd zijn met onder andere Microsoft SharePoint, Java en mainframe-applicaties te herschrijven met behulp van low-code. Ook wordt low-code ingezet als een snelle en kosteneffectieve manier om legacy-applicaties te moderniseren, in plaats van ze helemaal opnieuw te ontwikkelen.

Ondanks de vele voordelen van het ontwikkelen met low-code zijn er ook zorgen bij de helft van de respondenten. De belangrijkste is de mogelijkheid van integratie van low-code applicaties met lokaal draaiende, verouderde technologie. De grootste struikelblokken hierbij zijn de mate waarin verouderde applicaties geschikt zijn voor deze integratie, andere prioriteiten, bestaand beleid op gebied van cybersecurity en een gebrek aan interne afstemming. De grootste leveranciers van low-code platformen leveren inmiddels veilige en uitgebreide mogelijkheden voor de integratie van data en virtualisatie voor lokale, cloud- en hybride applicaties. Iets minder respondenten (47%) maken zich zorgen over de mogelijkheid om goede mobiele en visueel aantrekkelijke ervaringen te kunnen bieden. Uit het onderzoek blijkt dat dit vooral speelt bij de traditionele low-code platforms voor Customer Relationship Management (CRM) en Business Process Management (BPM).

Wet- en regelgeving grootste zorg voor verzekeraars

De top drie use cases van low-code in de verzekeringssector zijn IT (42%), sales en distributie (23%) en claims (17%). Wet- en regelgeving is in de sector de grootste zorg (44%). Goede low-code platformen kunnen deze wetgeving integreren en vervolgens monitoren of applicaties aan de gestelde eisen voldoen. De respondenten uit de verzekeringssector gaven ook aan dat ze low-code het meest waarschijnlijk inzetten voor het herschrijven van Java-applicaties, gevolgd door mainframe- en SharePoint-applicaties.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Momentive onder 1.442 personen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Singapore, Canada en de Verenigde Staten. De respondenten bestaan uit beslissers, belangrijke stakeholders en verantwoordelijken voor de aanschaf van Software as a Service (SaaS). Ze zijn onder meer werkzaam bij finance, HR, marketing, IT, operations, risk/compliance/audit, sales en business development. De grootte van de bedrijven varieerde van 500 werknemers (Fintech) tot meer dan 20.000 werknemers (banken en verzekeringsmaatschappijen). Alle deelnemers aan het onderzoek gaven aan bekend te zijn met low-code.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!